Pandemija Marse. Ideali vieta pavojingoms bakterijoms. Kas dedasi?  ()

Mokslininkai išbandė patogeninių bakterijų išgyvenimą Marso sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marsas yra priešiška vieta žmonėms dėl deguonies trūkumo, radiacijos ir maistinių medžiagų trūkumo. Tačiau, kaip paaiškėjo, mikrobai, kuriuos žmonės gali atsinešti su savimi į Raudonąją planetą, gali klestėti tokiomis sąlygomis, įskaitant tuos, kurie sukelia ligas, rašo „IFLScience“.

Astrobiologai aptiko cukraus meteorituose ir išsiaiškino, kad kai kurios bakterijos augs, jei jos bus laikomos tokiomis kosminėmis sąlygomis. Greičiausiai ant asteroidų bakterijos neišgyventų dėl atmosferos trūkumo, kosminių spindulių ir pan. Tačiau Marse viskas yra kitaip, todėl komanda, vadovaujama Tommaso Zaccaria iš Vokietijos aviacijos ir kosmoso centro, nusprendė išbandyti, kaip Žemės mikrobai elgtųsi Marso aplinkoje. Paaiškėjo, kad mikrobai Marse jausis labai gerai.

Kiekviena mūsų misija į kitą planetą bus pilna „autostopininkų“. Kruopščiausia dezinfekcija kosminių transporto priemonių visiškai išvalyti nepavyks, tai įrodė už TKS ribų gyvenančios bakterijos. Be to, žmonėms pradėjus skristi kosminiais skrydžiais į kitas planetas, sterilios švaros palaikymo procesas taps neįmanomas.

Faktas yra tas, kad žmogaus kūnas labai priklauso nuo naudingų bakterijų, ypač mūsų žarnyne. Daugelis iš jų nesukels problemų, kol su jais susigyvens potenciali Marso gyvybė. Tačiau būsimi astronautai norėtų vengti sepsio ar dizenterijos, kurią sukelia nepageidaujami palydovai iš Žemės.

Eksperimento metu mokslininkai keturių rūšių bakterijas (Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ir Serratia marcescens) patalpino į aplinką, kurioje oras, dirvožemio chemija ir UV spinduliuotė buvo panaši į tą, su kuria susiduria marsaeigiai.

 

Tyrimai parodė, kad skirtingos bakterijos skirtingai reaguoja į tokias sąlygas. Pavyzdžiui, B. Cepacianas negalėjo augti šalia natrio perchlorato, kuris dažnai randamas Marso aplinkoje. Tuo pačiu natrio perchloratas K. Pneumoniae visiškai netrukdo.

Marso vandens trūkumas gana smarkiai sumažino rūšių skaičių. Tačiau visos keturios bakterijų rūšys galėjo išgyventi kelias dienas ar savaites ir geriau sekėsi maitinamoms dirbtiniu Marso regolitu (dirvožemiu), o ne vien cukrumi.

Mikrobai taip pat buvo tiriami dėl tokių veiksnių kaip šviesa, dirvožemis, oras ir vanduo. Bakterija S. Marcescens buvo pasiruošusi viskam, ką galėjo jai pasiūlyti Marsas ir net neturėdama papildomo laiko vystytis. Bakterija dažniausiai atsiranda esant šlapimo takų infekcijoms ir pūlingoms žaizdoms.

 

„Iš pradžių manėme, kad regolitas turės toksišką poveikį ląstelėms ir apribos jų augimą. Tačiau Marso dirvožemis padėjo bakterijoms išgyventi“, - sako Zaccaria.

Mokslininkai įtaria, kad tokie rezultatai gali būti susiję su tuo, kad dirvožemio dalelės tarnauja kaip jauki vieta pasislėpti nuo ultravioletinių spindulių ir kitų grėsmių.

Akivaizdu, kad patogenai lydės žmones į Marsą jų kūnuose ir ant odos, o tada pateks į dirvą aplink bazę. Tyrimai rodo, kad bakterijos augs, kai tik turės prieigą prie vandens, kad ir koks sūrus jis būtų. Neturint sveikos ekosistemos, kuri galėtų juos kontroliuoti, rizika, kad šie patogenai užkrės kitus astronautus, yra rimta problema tiems, kurie yra toliau nuo artimiausios ligoninės, nei kada nors buvo žmogus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()