Matomas net iš Marso. Saulėje atsirado milžiniškas monstras. Dabar jis „žiūri“ į Žemę (Foto, Video)  ()

Saulės dėmių grupę galima pamatyti iš Žemės net nenaudojant sudėtingos įrangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės dėmė, kuri buvo matoma net iš Marso, dabar pasisuko Žemės link, rašo „Space“.

Tiesą sakant, tai yra milžiniška saulės dėmių grupė, vadinama AR3576, kuri tęsiasi 200 000 km. Grupėje yra mažiausiai keturi juodi branduoliai, ir kiekvienas iš jų yra didesnis nei pati Žemė. Šias dėmes NASA „Perseverance“ marsaeigis nufotografavo tiesiai nuo Marso paviršiaus.

 

Dabar Saulės dėmių grupę galima pamatyti iš Žemės net nenaudojant sudėtingos įrangos. Viskas, ko jums reikia norint pamatyti tamsią sritį, yra sertifikuoti saulės akiniai.

Saulės dėmės yra tamsūs ir šaltesni Saulės paviršiaus regionai, sukeliantys saulės blyksnius ir vainikinės masės išmetimą.

Tokių saulės dėmių atsiradimo dažnis rodo Saulės aktyvumo lygį, stebimą šiuo metu per 11 metų saulės ciklą. Pastarasis priklauso nuo Saulės magnetinio lauko. Kuo arčiau Saulės aktyvumo maksimumas, tuo dažniau tokios dėmės pasirodys Saulėje.

 

Esamoje saulės dėmėje jau gausu M klasės saulės blyksnių, o Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) prognozuoja, kad šioje vietoje gali kilti galimų X klasės žybsnių – galingiausio blyksnių tipo – pavojus.

Saulės blyksniai atsiranda, kai saulės atmosferoje kaupiasi magnetinė energija ir išsiskiria kaip intensyvus elektromagnetinės spinduliuotės pliūpsnis. Stiprius saulės blyksnius gali lydėti vainikinės masės išmetimai. Pastarieji, pasiekę Žemę, suardo planetos magnetosferą, sukelia geomagnetines audras ir pašvaistę.

 

Mokslininkai atidžiai stebi viską, kas vyksta Saulėje, nes visi žvaigždės įvykiai gali būti pavojingi palydovams kosmose ir net elektroninėms technologijoms Žemėje.

NOAA kosminių orų prognozavimo centro tyrėjai kasdien atlieka saulės dėmių analizę, kad įvertintų grėsmes. NASA taip pat turi erdvėlaivių parką, bendrai vadinamą „Heliophysical Systems Observatory“ (HSO), skirtu tirti Saulę ir jos poveikį Saulės sistemai, įskaitant kosminių oro sąlygų poveikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()