„SpaceX“ paleido kelionėms į Marsą skirtą raketą: tai – kol kas sėkmingiausias bandymas (Video)  ()

Milijardieriaus Elono Musko kompanija „SpaceX“ ketvirtadienį po pietų sėkmingai paleido galingiausią pasaulio raketą „Starship“. Pirmoji bandymo dalis įvyko kaip planuota ir ties devinta pakilimo minute tapo aišku, kad trečiasis bandymas „Starship“ tapo pačiu sėkmingiausiu. Vis dėlto šis testas kompanijos inžinieriams davė darbo planuojant naujus skrydžius – erdvėlaivio grįžimas į žemę nebuvo sėkmingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šia raketa Elonas Muskas tikisi vieną dieną kolonizuoti Marsą, o NASA laukia modifikuotos versijos, kuri leistų žmonėms nusileisti Mėnulyje.

Pakilimas įvyko15:25 val. Lietuvos laiku kaip numatyta. Po maždaug trijų minučių nešančioji raketa sėkmingai atsiskyrė nuo erdvėlaivio.

Praėjus šešioms minutėms po pakilimo „Starship“ erdvėlaivis buvo pasiekęs 140 km aukštį ir 14 tūkst. kilometrų per valandą greitį.

Pirmoji pakopa jau grįžo į Žemę, erdvėlaivis, praėjus aštuonioms su puse minutėms po paleidimo, buvo pakilęs į 150 km aukštį ir pasiekęs 26 tūkst. km/h greitį. Tuo metu, kaip ir planuota, „Starship“ išjungė savo variklius.

Nors erdvėlaivis sėkmingai pakilo ir kosmose praleido beveik valandą, paskutinis bandymo etapas – automatinis „Starship“ sugrįžimas į žemę – nebuvo nesėkmingas.

Nepaisant to, tai – sėkmingiausias iki šiol „Starship“ bandymas.

[EU] Žuvų masalo nuplukdymo laivų išpardavimas! Net 4 kartus pigiau, nei konkurentai. Paypal akcija. Ribotas kiekis (Video)
3755 4

Išpardavimas

Galioja iki 2024-03-25

Speciali Paypal akcija

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

Išsamiau

Tiesioginę transliaciją galite stebėti čia:

„Starship“ įprastai vadinamas visas raketos kompleksas, tačiau iš tiesų jis sudarytas iš pačios „Starship“ kapsulės (II pakopa) ir „SpaceX Super Heavy“ nešančiosios raketos (I pakopa).

Praėjusiais metais atlikti du bandomieji „Starship“ skrydžiai.

Pirmasis bandymas paleisti visiškai sukomplektuotą erdvėlaivį balandį baigėsi sprogimu virš Meksikos įlankos. Nuo to laiko E. Musko bendrovė atliko dešimtis raketos nešėjos ir jos 33 variklių bei paleidimo aikštelės patobulinimų.

 

 

Tuo tarpu antrasis buvo sėkmingesnis: raketa sėkmingai pakilo, tačiau praėjus aštuonioms minutėms nuo starto, antroji pakopa buvo prarasta. „SpaceX“ siekė rekatą pakelti į 240 km aukštį – pakankamai didelio, kad kulkos formos erdvėlaivis apskristų aplink pasaulį, o praėjus maždaug pusantros valandos po starto nukristų į Ramųjį vandenyną netoli Havajų, t. y. nepasiektų pilnos orbitos.

Kaip rašo CNN, E. Musko manymu nurodė šįsyk „Starship“ turi didelę tikimybę sėkmingai užbaigti trečiąjį bandomąjį skrydį.

„Nenoriu prisikalbėti, bet manau, kad tikimybė pasiekti orbitą yra didelė – 80 proc. Be abejo, trečiajam skrydžiui naudojama daug geresnė raketa nei pirmajame ar antrajame skrydžiuose“, – neseniai socialiniuose tinkluose rašė jis.

 

 

Prieš paskutinį „Starship“ bandomąjį skrydį lapkritį E. Muskas sakė, kad transporto priemonės sėkmės tikimybė yra apie 50 proc.

„Starship“ yra didžiausia ir galingiausia kada nors sukurta raketa – jos ilgis yra 121 metrai. Ši sistema suprojektuota taip, kad ją būtų galima naudoti pakartotinai – tai esminis „SpaceX“ projekto elementas, kuriuo siekiama gerokai sumažinti sąnaudas. Greitintuvai ir pagrindinė dalis pakėlusi erdvėlavį į numatytą aukštį gali grįžti atgal į žemę ir nusileisti vertikaliai. Tai ne kartą sėkmingai pademonstruota leidžiant mažesnes „Falcon 9“ raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: