Mokslininkų dėmesį patraukė Saulės sistemos pakraštyje skriejantys objektai: į juos nukreiptas galingiausias kosminis teleskopas  ()

Kuiperio žiedas yra regionas Saulės sistemos pakraštyje, kuriame skrieja daugybė nuolaužų, likusių po planetų formavimosi. Dalis jų ir susiformavo tame regione, kur dabar yra, o dalis atmigravo iš artimesnių Saulei vietų, nustumti Neptūno gravitacijos, kai ši planeta pati tolo nuo žvaigždės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, remdamiesi Jameso Webbo teleskopu atliktais stebėjimais, mokslininkai pradeda nustatyti Kuiperio žiedo objektų formavimosi istorijas. Stebėjimams pasirinktas dvinaris asteroidas Mors-Somnus bei vienuolika kitų objektų, kurių penki priklauso „šaltajam klasikiniam“ Kuiperio žiedui, o kiti šeši yra plutinai.

Taip vadinami objektai, kurių orbitos labai panašios į Plutono ir yra pusantro karto ilgesnės, nei Neptūno. Mors-Somnus, sprendžiant iš orbitos, irgi yra plutinas. Bet štai objektų spektrai rodo ką kita: tiek Mors-Somnus, tiek šaltojo klasikinio žiedo objektų spektrai pasirodė esą labai panašūs, o kitų plutinų – labai skirtingi.

[Mažiausia kaina] Būtinas daiktas turintiems įvairaus tipo baseiną - puikus robotas palaikys maksimalią švarą (Video, „KOSGHO“)
2573 1

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Paskutiniai vienetai

Belaidis robotas tinka įvairaus dydžio ir formos baseinams

Išsamiau

Skirtingi spektrai žymi skirtingą paviršiaus mineralinę sudėtį, o ši atspindi formavimosi regioną. Taigi Mors-Somnus, nors ir būdamas plutinas, greičiausiai susiformavo netoli šiandieninio Kuiperio žiedo ribos. Neptūno migracija jo orbitą paveikė nedaug ir negalėjo stumti jo labai greitai – priešingu atveju dvinarė sistema būtų iširusi.

 

Šie rezultatai apriboja galimą Neptūno migracijos istoriją, o gausesni duomenys, kuriuos tyrėjai tikisi surinkti artimiausiu metu, padės ją nustatyti dar geriau. Taip galėsime suprasti tiek Saulės sistemos formavimosi detales, tiek ir kitų planetinių sistemų stebėjimus bei evoliuciją.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astronomy & Astrophysics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()