„Pati renkasi kuria kryptimi siųsti blyksnius...“ Saulė ir Visata turi sąmonę. Ką sako neįprasta teorija  (3)

Pagal panpsichizmą, visa materija turi tam tikrą protą ir sąmonę.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1708354/galaxy-head-man-nature-abstract-universe-lens-flare-sun-psychology

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panpsichizmo teorija, teigianti, kad Visatoje viskas turi protą arba į protą panašių savybių, vėl populiarėja, nors jos šaknys labai senos. Kai kuriems mokslininkams panpsichizmas yra metafizinė nesąmonė. Tačiau teorijos šalininkai tvirtina, kad viskas, kas mus supa, net ir Saulė, turi sąmonę, rašo „Futurism“.

Pagal panpsichizmo teoriją daroma prielaida, kad visa materija turi tam tikrą proto ar sąmonės formą. Pasak vieno mokslininko, net Saulė turi sąmonę. Panpsichizmo sąvoka egzistuoja jau seniai. Italų filosofas Francesco Patrizi sugalvojo terminą XVI amžiaus pabaigoje. Tačiau iš tikrųjų ši sąvoka siekia senovės Graikijos laikus, kai kai kurie filosofai tikėjo, kad visas aplinkinis pasaulis yra gyva būtybė, apdovanota siela ir protu.

[Vokietija] Daiktas, kokio dar tikrai nesate matę! Programuojami išmanūs vištidės vartai su saulės elementais. Ribotas kiekis
5346 4 2

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Stulbinamų galimybių daiktas

Išsamiau

Panpsichizmas ypač išpopuliarėjo XIX amžiuje, tačiau XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje jį sunaikino filosofinis judėjimas, vadinamas loginiu pozityvizmu. Tai mintis, kad mokslinės žinios yra vienintelė priimtina žinių rūšis, o visa kita yra metafizinė nesąmonė.

Tačiau empirinių mokslų nesugebėjimas išspręsti sudėtingos sąmonės problemos – kodėl ir kaip materija sukelia sąmonės patirtį, pastaruoju metu atgaivino susidomėjimą panpsichizmu.

Pavyzdžiui, 2004 metais italų neurobiologas ir psichiatras Giulio Tononi pasiūlė integruotą informacinę sąmonės teoriją, kuri teigia, kad sąmonė iš esmės yra beveik visur.

 

Prieš 10 metų amerikiečių neurologas Christofas Kochas teigė, kad jei materijos gabalėliai gali susijungti ir sudaryti žmogaus kūną ir tapti sąmoningi, nėra jokios priežasties, kodėl elementariųjų dalelių grupės irgi negalėtų to padaryti.

Neseniai biologas Rupertas Sheldrake‘as paskelbė straipsnį, kuriame pasiūlė, kad sąmonę turi ne tik žmonės, bet ir visa mūsų galaktika. Mokslininkas taip pat mano, kad Saulė turi sąmonę.

Mokslininko teigimu, sąmonė nebūtinai turi apsiriboti smegenimis. Ryšys tarp proto ir fizinių sistemų, matyt, vyksta per ritminius elektromagnetinius laukus, esančius mūsų smegenyse. Biologas mano, kad jie taip pat yra Saulėje ir aplink ją ir gali būti Saulės proto ir Saulės kūno jungtis.

 

Taigi, jei Saulė turi sąmonę, ji tikriausiai žino apie veiklą Saulės sistemoje, teigia Sheldrake'as, ypač čia, Žemėje, taip pat apie jos ryšį su kitomis galaktikos žvaigždėmis ir galaktikoje apskritai.

Tačiau nėra įrodymų, patvirtinančių šią teoriją. Tačiau, nors ir neįprasta, tai vis tiek įdomi teorija. Saulė yra sudėtingas objektas, slepiantis daug paslapčių, kurių žmonės dar turi atrasti.

Jei viskas, ką sako mokslininkas, yra iš dalies tiesa, tai ką Saulė gali galvoti? Pasak Sheldrake'o, Saulė gali pasirinkti, kuria kryptimi siųsti saulės blyksnius ar vainikinių masių išmetimus, kurie gali turėti didžiulį poveikį gyvybei ir technikai Žemėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(5)
(31)

Komentarai (3)