Paukščių Takas ir jo „giminaičiai“. Kas yra galaktikos ir kiek jų yra Visatoje (Video)  (1)

Visatoje yra daugybė galaktikų ir jos skiriasi viena nuo kitos.


Spiralinė galaktika NGC 5457
Spiralinė galaktika NGC 5457
© ESA/Hubble (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M101_hires_STScI-PRC2006-10a.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galaktikos yra tarsi didžiulės salos Visatos vandenyne, susidedančios iš žvaigždžių, dujų ir dulkių. Yra trys skirtingi galaktikų tipai. Mes gyvename galaktikoje, vadinamoje Paukščių Taku. Kas yra galaktikos ir kokios jų savybės? Apie tai rašo „EarthSky“.

Galaktikos gali būti laikomos plytomis, iš kurių pastatyta Visata, tačiau jos erdvėje nepasiskirsto atsitiktinai, kaip būtų galima pamanyti. Visos galaktikos juda per Visatą išilgai itin ilgų gijų, kurios sudaro kosminį tinklą. Paprastai galaktikas skiria milijonai šviesmečių.

Galaktikose gali būti dešimtys ir šimtai milijardų žvaigždžių. Pavyzdžiui, manoma, kad mūsų Paukščių Tako galaktikoje yra nuo 100 iki 400 milijardų žvaigždžių, o jos skersmuo yra 100 000 šviesmečių. Tai yra 940 trilijonų km.

Kokios yra galaktikos?

Dar XX amžiaus pradžioje buvo manoma, kad Paukščių Takas yra vienintelė galaktika Visatoje. Mokslininkai manė, kad šviesos dėmės, kurias jie mato, iš tikrųjų buvo mūsų galaktikos viduje esantys ūkai.

[Vokietija] Net 700€ pigiau įspūdingos energijos stotelės, kurios tarnaus bent 10 metų! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („TTWEN D5-2000“)
11146 14

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tačiau praėjusio amžiaus XX-ojo amžiaus 3 ir 4 dešimtmetyje astronomas Edvinas Hablas (Edwin Hubble) atrado, kad tai iš tikrųjų yra kitos galaktikos ir kad jos yra labai toli nuo mūsų. Jis pirmą kartą suklasifikavo galaktikas pagal jų vizualinę išvaizdą. Tiesą sakant, Hablo galaktikų klasifikacija, šiek tiek patobulinta, tebėra naudojama ir šiandien.

Astronomas taip pat išsiaiškino, kad kitos galaktikos tolsta nuo mūsų visomis kryptimis ir kuo toliau, tuo greičiau. Taigi paaiškėjo, ka Visata plečiasi.

Nors astronomai negali tiksliai įvardyti galaktikų skaičiaus Visatoje, jie mano, kad matomoje erdvės dalyje yra apie 200 milijardų galaktikų.

Kai kurios iš jų yra nykštukinės, kuriose yra iki 100 milijonų žvaigždžių, o kitos neįtikėtinai didžiulės, daug didesnės už Paukščių Taką – jose yra daugiau nei 1 trilijonas žvaigždžių.

Šiuo metu galaktikos skirstomos į tris pagrindinius tipus: spiralines, elipsines ir netaisyklingas.

Spiralinės galaktikos

 

Spiralinės galaktikos, tokios kaip Paukščių Takas, laikomos labiausiai paplitusiu galaktikų tipu Visatoje. Jos turi didžiules, plačias tūkstančių ir dešimčių šviesmečių ilgio spiralines vijas, kuriose yra milijonai ir milijardai žvaigždžių.

Šio tipo galaktikos turi labai ryškų centrą, kuriame yra daugybė žvaigždžių. Žvaigždės susikaupusios taip tankiai, kad iš tolo galaktikos centras atrodo kaip iškilimas, vadinamas centriniu telkiniu (bulge). Yra paprastosios spiralinės galaktikos ir skersinės spiralinės galaktikos (barred spiral galaxy). Paukščių Takas priklauso pastarajam tipui.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(30)
(1)
(29)

Komentarai (1)