Paukščių Tako mįslės. V dalis. Pradingę nykštukinių galaktikų legionai  (0)

Teko apie tai girdėti ar ne, tačiau mūsų Paukščių Taką kosminėje erdvėje lydi 26 nykštukinės galaktikos. Kiekviena iš jų aplink mūsų galaktiką apskrieja per maždaug milijardą metų. Tiesa, astrofizikai yra linkę manyti, jog tokių palydovų Paukščių Takas turi gerokai per mažai – jį turėtų lydėti ištisa armija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie astrofizikų lūkesčiai grindžiami įsigalėjusiu modeliu, nusakančiu, kaip tamsioji medžiaga padeda formuoti galaktikas. Tamsiosios medžiagos sudėtis nėra žinoma, tačiau manoma, kad jos santykis visatoje su įprastine medžiaga turėtų būti 5:1. Imitaciniuose ankstyvos visatos modeliuose šaltų tamsiosios medžiagos telkinių gravitacinė trauka veikia įprastines dujas, iš kurių suformuojamos pirmosios galaktikų „statybos“ medžiagos.

Tokiu atveju imitacinis modelis suponuoja, jog aplink kiekvieną didžiulę spiralinę galaktiką (koks yra ir mūsiškis Paukščių Takas) tamsioji medžiaga turėtų suformuoti tūkstančius nykštukinių galaktikų. Kur tie tūkstančiai, jei astronomai jų kol kas yra aptikę tik 26?

Vienas iš galimų aiškinimų – tamsioji medžiaga nebūtinai yra vėsi ir gniutuluota. Ji gali būti ir karštesnių dujų pavidalo. Gali būti ir taip, jog tamsioji medžiaga apskritai neegzistuoja. Turėti reikalų su ja yra gana kontroversiškas dalykas.

Mažiau radikali idėja – tamsiosios materijos telkiniai išties egzistuoja, tačiau jų mes nematome. Kadangi jų gravitacinė trauka yra silpna, dujos išsilakstė dar gerokai iki to momento, kai galėjo pradėti formuotis žvaigždės. Dujas išsviesti toliau į atvirą erdvę galėjo ir keleto stambesnių žvaigždžių sprogimai.

„Patikrinti šią teoriją imitaciniais modeliavimais yra keblu, – tvirtina Oksfordo universiteto astrofizikas Džeimsas Binis (James Binney). – Labai svarbus veiksnys tokiuose modeliavimuose yra vietos dujų tankis. Tai pasižymi itin tikslia struktūra, kokios negali generuoti jokia simuliacija.“

Jei teorija yra teisinga, tai reiškia, jog mūsų Paukščių Taką išties supa tūkstančiai nykštukinių galaktikų. Ištisi legionai: jie niekur nedingę, jie – paprasčiausiai nematomi!

Ankstesnės ciklo dalys:

Paukščių Tako mįslės. 1 d. Antimedžiagos fabrikas Paukščių Tako mįslės. 2 d. Mūsų galaktikos forma Paukščių Tako mįslės. 3 d. Penketas keisčiausių objektų mūsų galaktikoje Paukščių Tako mįslės. 4 d. Sesuo Andromeda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)