Asmeninis Žemės palydovas – tik už 8 tūkstančius dolerių (Video)  (6)

Tikintiems viešųjų ryšių peršama mintimi, kad Lietuva kosmine valstybe taps, kai tik Žemės orbitoje atsiras pirmasis lietuviškas palydovas, JAV bendrovės „Interorbital Systems“ naujovė suteiks dar daugiau optimizmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai kosminėmis valstybėmis vadinamos šalys, turinčios technologines galimybes savarankiškai iškelti į orbitą Žemės palydovus ir kosminius laivus, tačiau Lietuvos žiniasklaidoje neretai šis apibūdinimas sutapatinamas su vienos ar kitos šalies nuosavybės teise į aplink mūsų planetą skriejančius komercinius ar mokslinius palydovus. Jei laikytumės būtent šio požiūrio, Lietuva kosmine valstybe galėtų tapti jau po kelerių metų, už 100 – 300 tūkstančių litų pagaminusi pirmąjį savo mažąjį palydovą (vadinamą piko- arba nanopalydovu), kurį į orbitą iškeltų NASA ar Europos kosmoso agentūros raketa nešėja.

Tačiau dar iki to laiko JAV bendrovė „Interorbital Systems“ gali pradėti teikti paslaugas, kurios leis tapti „kosminėmis“ ne tik pavienėms neturtingoms šalims, bet ir atskiroms bendrovėms ar net privatiems asmenims, norintiems už 8 000 JAV dolerių (apie 20 870 Lt) paleisti į orbitą aplink Žemę nuosavą palydovą.

Už tokią kainą „Interorbital Systems“ užsakovui pateiks „TubeSat Personal Satellite (PS) Kit“ pikopalydovo ruošinį, parengtą paleidimui į žemąją orbitą aplink Žemę, praneša „Gizmag.com“. Pikopalydovais vadinami mažiau nei 1 kg sveriantys dirbtiniai Žemės palydovai. „Interorbital Systems“ mano, kad jos „TubeSat“ pikopalydovai taps patrauklia ir itin pigia šiuo metu sparčiai populiarėjančių „CubeSat“ pikopalydovų alternatyva. „CubeSat“ yra kubo formos 10 x 10 x 10 cm ir iki 1,33 kg svorio aparatai, kurių gamyba ir iškėlimas į kosmosą kainuoja maždaug 100 000 JAV dolerių, sakoma pranešime. Iki šio laiko į orbitą buvo iškelta beveik 100 tokių palydovų.

„TubeSat“ palydovai bus šiek tiek mažesni ir lengvesni: jų korpusas turės 16 briaunų, ant kurių bus montuojami saulės fotoelementų skydeliai, išorinis aparato skersmuo bus 8,94 cm, vidinis – 8,56 cm, korpuso ilgis – 12,7 cm, aparato masė – iki 0,75 kg. Toks palydovas su energijos šaltiniu, ryšių sistema, mikrokompiuteriu bei kitos būtinos elektronikos rinkiniu bus iškeltas į 310 kilometrų aukščio orbitą, kurioje suksis aplink Žemę kelias savaites (tikslus eksploatacijos laikas priklauso nuo orbitos parametrų ir Saulės vėjo savybių). Pasak bendrovės atstovų, tokio tipo palydovai nedidins vadinamosios kosminės taršos aplink Žemę, nes ilgainiui nuslinks iš orbitos į atmosferą ir sudegs joje.

„TubeSat Personal Satellite (PS) Kit“ rinkinį įsigiję vartotojai gaus pagrindinį palydovo įrangos komplektą su būtinais valdymo elektroniniais komponentais, saulės fotoelementais, baterija, 0,5 W galios UHF radijo siųstuvu, antenomis, mikrokompiuteriu, reikiama programine įranga. Šis rinkinys leidžia palydovo savininkui susikonstruoti pikopalydovą, su kuriuo būtų galima palaikyti ryšį per mėgėjišką radijo ryšio įrangą. 

„Interorbital Systems“ atstovų teigimu, „TubeSat“ mažieji palydovai galės būti naudojami Žemės fotografavimui ir filmavimui iš kosmoso, Žemės magnetinio lauko matavimams, orbitos fizinės aplinkos tyrimams (slėgis, temperatūra, radiacija ir kt.), elektroninių komponentų testavimui kosmose, migruojančių gyvūnų sekimui iš orbitos, biologiniams eksperimentams, kosminei reklamai ir netgi kosminėms laidotuvėms (bus galima iškelti į orbitą dalį kremuoto žmogaus palaikų).

Pranešama, kad „TubeSat“ pikopalydovus į kosmosą kels „Interorbital Systems“ NEPTUNE serijos raketos, kurios kils iš Tongos salose pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje statomo nedidelio kosminio centro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: