Meteorito kairiarankės molekulės apsunkina nežemiškos gyvybės paieškas  (7)

Panašu, kad „kairiarankių“ molekulių perteklių, ilgai laikytą gyvybės požymiu, asteroidų viduje gali sukurti nebiologiniai procesai. Tai prasta žinia misijoms, kurios planavo ieškoti šio cheminio parašo, kaip biologinio aktyvumo įrodymo kituose pasauliuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Molekulėms būdingas „rankiškumas“ arba chirališkumas, – jų veidrodinis atspindys nesutampa, su tikruoju atvaizdu, panašiai, kaip kairė ir dešinė ranka. Gyvybė Žemėje sukurta praktiškai vien iš kairinių aminorūgščių, tad mokslininkai manė, kad toks stiprus biologinių molekulių polinkis į kairiarankiškumą yra fundamentali gyvybės biochemijos dalis.

Prietaisai Europos kosmoso agentūros (ESA) ExoMars ir Rosetta misijose sukurti ieškoti kairinių molekulių pertekliaus, kaip gyvybės požymio.

Bet naujas tyrimas atrado, kad meteorituose, surinktuose iš Kanados Tagisho ežero irgi yra asparto ir glutamo rūgščių – amino rūgščių, paplitusių žemiškoje gyvybėje,– kairinių enantiomerų perteklius.

Natūralus kelias

Tyrėjai iškėlė idėją, kad Saulės sistemos jaunystėje asteroidai dėl radioaktyviojo skilimo galėjo įkaisti ir ištirpdyti giliai viduje esantį ledą. Skystas vanduo tada ištirpino jau esančias aminorūgštis, kurios susikristalizavo į „kairiarankius“ darinius.

Ankstesni tyrimai rodė nedidelį chirališkumo nevienodumą aminorūgštyse iš meteoritų. Bet naujasis tyrimas yra pirmasis, pasiūlęs natūralų būdą didelės kairinių enantiomerų persvaros nebiologiniuose objektuose susidarymą, sako komandos vadovas Danielis Glavinas iš NASA'os Goddardo kosminių skrydžių centro Greenbelte, Marylande.

„Kaupiantis įrodymams, kad [kairiarankiškumo] perteklius Saulės sistemos kūnuose atsirado natūraliai, bet kokią strategiją, skirtą gyvybės paieškai, remiantis šio pertekliaus paieškomis, reikia rimtai pergalvoti,“ sako Alberto Fairenas iš SETI instituto Mountain View, Kalifornijoje.

Tačiau netgi be chirališkumo nežemiškosios gyvybės paieškos gali tęstis. „Pilnas baseinas [kairinių] aminorūgščių nėra gyvas,“ sako Haraldas Steiningeris, projekto MOMA instrument, skirto ExoMars misijai, mokslininkas. „Gyvybė pasireiškia daugeliu skirtingų aspektų ir chirališkumas yra tik vienas iš jų.“

Meteoritics & Planetary Science, DOI: 10.1111/j.1945-5100.2012.01400.x

Nicola Guttridge
New Scientist, № 2876

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)