Astronomas Philas Plaitas: Čeliabinsko meteoroido sprogimai su šiandien priartėsiančiu asteroidu 2012 DA14 nesusiję (Foto, Video)  (10)

Garsus astronomas Filas Pleitas (Phil Plait) tinklaraštyje "Bad Astronomy" rašo, jog apie 9:30 val. vietos laiku virš Čeliabinsko (apie 1,5 tūkst. į rytus nuo Maskvos) sudegė labai didelis meteoroidas. Ugnies kamuolys buvo toks ryškus, kad dienos metu nustelbė net saulės šviesą. Po akinančio žybsnio Čeliabinską sudrebino galinga meteoroido sukelta garsinė sprogimo banga, išdaužiusi pastatų langus. Bangos būta tokios galingos, jog, preliminariais duomenimis, sužeista apie 150 žmonių. F. Pleitas tvirtinimu, panašu, kad su šiandien įvyksiančiu asteroido 2012 DA14 priartėjimu Čeliabinsko meteoroido sprogimai nesusiję.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-02-15 Astronomas Philas Plaitas: Čeliabinsko meteoroido sprogimai su šiandien priartėsiančiu asteroidu 2012 DA14 nesusiję (Foto, Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F. Pleitas perspėja skaitytojus, jog kaip tik šiuo metu internete yra informacijos šia tema pikas ir jis gali nespėti rasti naujausios informacijos. Be to, interneto platybėse jau pasirodė ir melagingų pranešimų apie neva kitur vykstančius sprogimus (pvz., įdėtas liepsnojančio kraterio vaizdo siužetas, nors iš tiesų tai - garsusis ne vieną dešimtmetį liepsnojantis gamtinių dujų krateris Turkmėnijoje). Mokslininkas ragina neprarasti blaivaus proto ir panašaus pobūdžio informaciją vertinti skeptiškai.

Internete kaip grybai po lietaus dygsta naujausi vaizdo siužetai iš Čeliabinsko - kai kurie iš jų neįtikėtini (įdomiausius technologijos.lt skaitytojai jau turėjo progos pamatyti). Krintantį bolidą nufilmavo ne vieno automobilio videoregistratorius.

Vienas iš įspūdingiausių vaizdo siužetų, anot F. Pleito - šis. Jame užfiksuotas meteoroido paliktas dūmų šleifas, o po to (27-ąją sekundę) filmuojantį ir liežuvio už dantų nelaikantį vyruką pasiekusi garsinio sprogimo banga. Garso būta išties didžiulio!



Astronomas neslepia iš pradžių pamanęs, kad tai - klastotė, tačiau daugybė vienu metu pasirodžiusių vaizdo siužetų iš skirtingų vietų, skirtingais stebėjimo kampais išsklaidė bet kokias abejones - virš Čeliabinsko sudegė tikrų tikriausias meteoroidas. (Meteoroidas - aplink Saulę ar kitą žvaigždę skriejantis mažų matmenų (nuo kelių mikrometrų iki kelių dešimčių metrų) kietasis kūnas. Sąveikaudamas su planetos atmosfera, sukelia meteoroarba bolido reiškinį. Nukritęs ant planetos paviršiaus meteoroidas vadinamas meteoritu.)

Daugiau amą atimančių sprogimo pasekmių fotografijų ir vaizdo siužetų rasite spustelėję šią nuorodą.

"Iš to, ką matau vaizdo siužetuose ir fotografijose, mėginu sudėlioti bendrą įvykio vaizdą ir nusakyti, kas iš tiesų įvyko, - rašo F. Pleitas. - Visų pirma, nemanau, kad tai kaip nors susiję su asteroidu 2012 DA14! Pirmiausiai todėl, kad sprogimas įvyko 16 valandų anksčiau už asteroido priartėjimą. Atsižvelgiant į 8 km/s greitį, tai reiškia, kad Čeliabinsko bolidas nuo DA14 nutolęs beveik per 0,5 mln. km. O tai reiškia, kad jis skriejo visai kita orbita."

"Kitas argumentas: sprendžiant iš Čeliabinsko paros laiko ir orientuojantis pagal tekančią saulę, bolidas skriejo iš rytų į vakarus (galiu klysti, bet taip galima spėti iš vaizdo medžiagos). Tuo tarpu DA14 prie Žemės artėja iš pietinės pusės į šiaurę. Tad bet koks asteroido fragmentas, jei jis būtų pasirodęs danguje, būtų skriejęs iš pietų į šiaurę."

"Tad dar sykį kartoju, manau, kad tai nesusiję su asteroidu 2012 DA14, - pabrėžia F. Pleitas. - Tiesa, turiu pripažinti, kad aplinkybių sutapimas tiesiog neįtikėtinas!"

"Kokio dydžio buvo meteoroidas (kietoji jo dalis) - nežinau. Kol kas pernelyg mažai informacijos, o ir ji - padrika. Tiesa, kalbant apie "sprogimą" - žinau, kad daugelis žmonių sakys, jog tai buvo į žemę įsirėžusio meteoroido sprogimas, tačiau labiau tikėtina, kad tai Čeliabinską sudrebino ir nuniokojo ne sprogimas, o garsinė banga, kurią sukėlė daugybę kartų už garso greitį didesniu greičiu skriejęs bolidas. Panašiu principu, tik ne tokias galingas garso bangas sukelia viršgarsinį greitį pasiekę naikintuvai."

"Sprendžiant iš visko, labiausiai tikėtina, kad kosminis kūnas suiro ne vieno kilometro aukštyje ir žemės nepasiekė - galbūt pabiro nuolaužos, - samprotauja F. Pleitas. - Taip nutinka daugelio didžiulių meteorų atveju - tada žemėn pasipila meteoritai (bolido fragmentai, nukrintantys ant žemės). Kokio dydžio buvo šis "akmenėlis" paaiškės, kai bus rasta kritimo vieta."

"Dėmesio verta ir dūmų uodega, - atkreipia dėmesį ne viename mokslo populiarinimo seriale matytas JAV astronomas. - Akivaizdu, kad ji tarsi perskelta perpus. Spėju, kad meteoroidas toje vietoje suiro. Nieko stebėtino - taip nutinka. Tiesa, tai reiškia, kad skirtingi fragmentai žemę galėjo pasiekti skirtingose vietose ir skirtingu laiku. Tad kritimo vietų gali būti ne viena."
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(0)
(0)

Komentarai (10)