Čeliabinske rasti nukritusio meteorito fragmentai  (0)

Rusijos Čeliabinsko srityje esančiame Čebarkulio ežere mokslininkai aptiko vasario 15-osios penktadienį nukritusio meteorito fragmentus. Tai patvirtino Rusijos Mokslų Akademijos Meteoritų komiteto atstovas Viktoras Grochovskis iš Uralo federalinio universiteto, vasario 17 dienos vakarą pranešė RIA „Novosti“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-02-18 Čeliabinske rasti nukritusio meteorito fragmentai  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

V. Grochovskis tvirtina, kad cheminiais tyrimais patvirtinta nežemiška aptiktų uolienų fragmentų prigimtis. Tyrimai buvo atlikti Uralo federalinio universiteto mokslinių tyrimų ir švietimo centro „Nanotech“ laboratorijoje. Tyrimo duomenimis, meteoritas priskiriamas paprastųjų chondritų klasei. Tai akmeninis meteoritas, kuriame geležis sudaro apie 10 procentų. „Tai akmeninis meteoritas, paprastasis chondritas, mes nustatėme visus ten esančius tipinius mineralus – ir geležį, ir oliviną, ir sulfitą. Jį atgabeno vėlai, jie atvežė 53 daleles, bet visos jos yra meteoritinės prigimties ir turi blizgią plutą“, - pranešė V. Grochovskis. Mokslininkas taip pat pranešė, kad tarptautiniame kataloge meteoritas greičiausiai bus pavadintas „Čebarkulio meteoritu“. Kaip anksčiau paskelbė Vidaus reikalų ministerijos regioninė valdyba, vasario 15 dieną nukritus meteoritui aplinkui properšą Čebarkulio ežere buvo aptikti nedidelės kietos medžiagos, primenančios uolieną, fragmentai. Jų diametras siekė nuo pusės iki vieno centimetro. Buvo spėjama, kad būtent čia nukrito meteoritas.
V. Grochovskis teigė, kad specialistai prie properšos nebuvo prileisti. Tyrimui skirti pavyzdžiai buvo atvežti tiesiai į Uralo federalinio universiteto laboratoriją.

Anksčiau, vasario 16 dieną Čeliabinsko srities valdžios institucijos pranešė, kad meteorito fragmentų paieškos baigtos, nes spėjamoje jo nukritimo vietoje nieko nerasta.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (0)