Baikonuro sarkofagas: apleistame Kazachstano angare rastos dviejų užmirštų "šatlų" mumijos (Foto)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Wolfy 2015-06-12 16:43
Ir kiek pinigų čia iššvaistė veltui. Tiesiog baisu.
kiesza 2015-06-12 17:08
Geras muziejus išeitų.. Šiek tiek kliūna rusų tautos žeminimas per aplinkui. Ne, kad pasakytų Rusai gaidžiai tai ne, per aplinkui, veidmainiškai pateikiama tai aprašoma.
lucy 2015-06-12 18:07
Lietuvos spauda labai mėgsta pasūdyti straipsnius, laikas priprast, jei nori skaityti lietuviškai ((:
Redakcija 2015-06-12 19:29
Nematau, kur čia žeminimas. Šiame straipsnyje nematau, kur būtų žeminama ar veidmainiaujama. O pasiūlymas žeminti tiesiogiai tai visai juokingas. Rašyti tokius straipsnius būtų paprasta: RUSAI GAIDŽIAI Rusai gaidžiai. Rusai gaidžiai, rusai gaidžiai gaidžiai. Rusai gaidžiai gaidžiai. Rusai gaidžiai? Gaidžiai gaidžiai, rusai gaidžiai… Aišku, kiekvienas sprendžia pagal savo sugedimo laipsnį.
trapecijus 2015-06-12 19:46
Man kaip tik labai įdomūs tokie straipsniai. Apie visokius grandiozinius projektus. Kaip ekranoplanas. Ir apie slaptus miestus. Nematau čia nieko kas žemintų rusų tautą. Tik fufaikiniai labai jau jautriai reaguoja.
bentski 2015-06-12 20:34
kacapai megsta kai juos lupa botagu, o jei niekas nelupa jie susiranda kas juos mielai prilups
Myslius 2015-06-12 22:10
Na jau nuotraukos tai super. Ir straipsnis geras. Aciu. Vieno amerikieciu raketu megejo zodziai buvo mazdaug tokie: Rusai nesuprato kodel amerikieciai stato toki sudetinga ir brangu projekta kaip Shuttle. Pastate patys, panaudojo karta ir nutrauke. O mes vis dar turim ir naudojam pacia brangiausia programa raketu istorijoje. Vieno shuttlo paleidimas kainuoja apie 1.5 mlrd doleriu, kaip lietuviams palyginimui galima pasakyt, 2 duju terminai per viena paleidima. Is viso buvo apie 140 skrydziu. Dalis tokios dideles kainos yra del raketos nesejos neperpanaudojimo, plius del neefektyvaus projekto valdymo. Siuometine rusu paleidimo sistema yra apie 10 kartu pigesne. O vieta sojuz kapsulej galima nusipirkt uz 50 milijonu doleriu. Nera tikslo naudoti shuttle programa. Isvada paprasta: programos nutraukimas buvo logiskas zingsnis.
1hitkillhack 2015-06-12 22:52
Įdomu, ten kas nors saugo, prižiūri bent minimaliai? Nes tikrai keista matyti, kad niekas neišdraskyta ir gana švaru...
Skeleton 2015-06-12 22:55
Tai nėra visiškai korektiškas požiūris. Kaip suprantu 1.5 mlrd dolerių suma yra gauta sudėjus absoliučiai visas išlaidas bent kiek susiijusias su "Šatlų" programa ir padalijus iš skrydžių skaičiaus. Bet "Šatlų" išlaidose dominavo pastovios išlaidos, taigi papildomo skrydžio kaina buvo gerokai mažesnė už šitą sumą (mažiau už 400 milijonų dolerių). Kita monetos pusė yra "Šatlo" galimybės. "Šatlai" galėjo iškelti į orbitą 7 (retkarčiais 8) astronautus + 24 tonas krovinio. Papidomai "Šatlai" galėjo gražinti į Žemę daugybę krovinių. Dabar jeigu ne SpaceX Dragon transportiniai laivai, nebūtų jokios galimybės gražinti mokslinių ekperimentų pavyzdžius atgal į Žemę iš TKS. Kiek kainuotų Šatlo skrydžio ekvivalentas šiuolaikine raketine technika? Jeigu susumuosime kainas: 50 mln už vieno astronauto vietą * 7 astronautų + 10 mln už toną krovinio * 24 tonos = 350 mln + 240 mln = 590 mln. Gavome kainą panašią į vieno "Šatlo" skrydžio kainą.
kestutisz 2015-06-12 23:49
Jokių ten paslapčių nėra - tai buvo gūdūs 70'tieji, kai karinis palydovas buvo autobuso dydžio ir svėrė 13 tonų (hexagon'ai, kurie medžiagos perdavimui į Žemę dar mėtydavo juostelę...) Ir shuttlai kariškiams turėjo padėti juos aptarnauti. Ir dar tas autobusas turėjo sutilpti krovinių skyriuje. Ištobulėjus ryšiams, automatiniam valdymui ir pan aišku, kad nebeliko prasmės tokiom kosminėm "fūrom".
Myslius 2015-06-13 00:22
Skeleton suki kur link nori. Visu pirma nera prasmes kaskart kelti visus 7 astronautus, beto krovinys mazai itakos kainai turi. Beto 50 mln. cia uz tiek parduoda savo konkurentams. Realiai kainuoja dar maziau. Amerikieciai nesugebejo padaryti pigiau ir nesigebes. Neveltui perka is rusu, patikek... tikrai nenori. Net ir isvyscius SpaceX, Dragon programas visviena bus brangiau. O siaip tai ateitis butu SSTO, kadangi 100% perpanaudojimas. Bet kad failina amerikieciu programos. Jei nepatinka kad vertinau visos programos kaina, tai sojuz paleidimas realiai siuo metu kainuoja 50, o shuttle 420 mln $.
kionig 2015-06-13 00:47
Palauk Orion.. Pagyvensim, pamatysim. Amerika tikrai nenori būti priklausoma nuo rusų ir link to kryptingai juda.
Myslius 2015-06-13 01:17
Kionig, na krovinys tik kuro kainai itaka turi. Nutrauktos Shuttle programos atveju apie 20% nuo mases jei pilnai pakrauta. Plius didele dali sudare neperpanaudajumas. Ka reiskia tik zmones? Rusu sojuz'as praktiskai vienintelis budas iskelti zmones dabar. Dragon kuriamas. O neseju rusai irgi turi. Kas del zmoniu, na maziau nei 6 buna, siuo metu 3: 1 amerikietis ir 2 rusai. Kad shuttle naudingas buvo tai neabejoju, bet tik klausimas ar negalejo geriau.
Skeleton 2015-06-13 19:53
iš principo imanoma padaryti, bet tikrai ne daugkartinio panaudojimo. Saugiam grįžinmui į Žemę reikalingos papildomos masės sąnaudos (arba sparnai arba kuras stabdymui arba kita), o būtent masės rezervo SSTO ir negali turėti. 2. Rusai prie NASA kosminių programų didžiąja dalimi buvo pritraukinėjami politiniais tikslais. Net rusiškus raketinius variklius RD-180 Atlas raketoms buvo nuspręsta Kongrese pirkti politiniais tikslais, kad paskatinti Rusijos civilinę kosminę pramonę (prieš kokį mėnesį pats skaičiau originalius dukumentus, kai amerikoje prasidėjo kaltininkų ieškojimas dėl priklausomybės nuo Rusijos). 3. Juokelių SpaceX adresu era jau baigėsi. SpaceX avarijų jau nebelaukiama. Jau žviegiama dėl būsimosios "SpaceX" "monopolijos". Neseniai prie choro prisidėjo ir Europos kosminė pramonė.
Myslius 2015-06-13 23:45
1) Ne raketas turiu omeny, o erdve-lektuvius,praktiskai lektuvo ir raketos hibridas, pvz britai kuria. https://en.wikipedia.org/wiki/Skylon_(spacecraft) Skylon - the cost per kilogram of payload carried to low earth orbit in this way is hoped to be reduced from the current £15,000/kg (as of 2011),[3] including research and development, to around £650/kg, with costs expected to fall much more over time after initial expenditures have amortised. Skylon is a fully reusable single stage to orbit (SSTO) vehicle, able to achieve orbit without staging.[35] Proponents of SSTO claim that staging causes a number of problems due to its complexity that includes being difficult or impossible to recover and reuse many parts, leading to great expense, and therefore believe that SSTO designs hold the promise of reducing the cost of space-flight. Skylon could be fitted to carry satellites or fluid cargo into orbit, or, in a specialised habitation module, up to 30 astronauts in one launch. If all goes to plan, the first test flights could happen in 2019, and Skylon could be visiting the International Space Station by 2022. It could carry 15 tonnes of cargo to a 300 km equatorial orbit on each trip, and up to 11 tonnes to the International Space Station 3) Na neseku visu avariju bet lyg ir pries pora menesiu suduzo leidziantis ant barzos, tai jau daugiau avariju nebus? Tikekimes.
Skeleton 2015-06-14 00:12
už visas kitas šiuo metu naudojamas tokio pajėgumo raketas. Todėl jeigu SpaceX nesusimaus, visų kitų konkurentų nuo ULA Amrikoje iki rusų raketų laukia visiškas žlugimas. O dėl Skylon'o... Jiems reikia variklio kuris dar neegzistuoja ir tokios koncepcijos nebuvo išbandytos realybėje. Būtų šaunu jeigu jie padarytų tą projektą, bet sėkmės tikimybė ten nėra didelė.
Myslius 2015-06-28 17:31
CRS-7 sprogo, pries kelias sekundes