Rusijos kosminės ambicijos žlunga? Į naują kosmodromą netelpa raketos  (2)

Rusija skyrė milžiniškus pinigus norėdama užsitikrinti veiklos kosmose nepriklausomybę nuo Kazachstano – tolimuosiuose rytuose statomas kosmodromas Vostočnyj (Rytinis) taps alternatyva Baikonūro kosmodromui, dėl kurio naudojimo buvo kilusi rimta įtampa tarp Rusijos ir Kazachstano. Bet naujojo kosmodromo statybos vyksta labai jau sunkiai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-08 Rusijos kosminės ambicijos žlunga? Į naują kosmodromą netelpa raketos  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikiškas Amūro regione statomas kosmodromas ilgainiui turėtų tapti Rusijos pagrindiniais vartais į kosmosą. O vartai „Sojuz-2“ klasės raketoms iš šio kosmodromo turėjo būti atverti jau šių metų gruodį. Bet vardo atskleisti nepageidavęs Rusijos kosmoso agentūros atstovas naujienų agentūrai TASS pranešė, kad į angarą, kuriame prieš startą sustatomi ir patikrinami visi raketų komponentai, „Sojuz-2“ netelpa.

„Pastatas buvo projektuojamas pagal kitą „Sojuz“ raketos modifikaciją“, – naujienų svetainės „Medusa“ tvirtinimu agentūrai sakė šaltinis. (tiesa, „Moscow Times“ tikrinant TASS pranešimus šios citatos rasti nepavyko).

Vietoje neįvardinto šaltinio iš „Roskosmos“ citatos šios valstybės kontroliuojamos naujienų agentūros žinutėje atsirado Rusijos Žemėje esančios kosmoso infrastruktūros centro (federalinės kosmoso agentūros padalinio, valdančio Vostočnyj kosmodromą) atstovo spaudai citata.

„Integravimo ir bandymų komplekse darbai su raketomis šiuo metu negali būti atliekami, nes kompleksas dar neparengtas darbui. Esama tam tikrų konstrukcinių trūkumų“, – buvo cituojamas atstovas spaudai.

Vostočnyj kosmodrome toks raketos ir angaro gabaritų neatitikimas – toli gražu ne pirma problema. Veikiau tai – tik vyšnaitė ilgoje istorijoje, kupinoje korupcijos skandalų, lėšų išeikvojimų, aukštas pareigas užimančių asmenų areštų ir statybų atidėliojimų.

Kosmodromo statybų projektas strigo taip stipriai, kad labai griežto jo stebėjimo ėmėsi net patys aukščiausi Rusijos pareigūnai – įskaitant ir Prezidentą Vladimirą Putiną, kuris praėjusiais metais pareikalavo, kad kosmodromas dar 2015 metų gruodį būtų parengtas pirmam raketos startui, ir ministro pirmininko pavaduotoją Dmitrijų Rogoziną, kuris pagrasino nurauti galvas rangovams, dėl kurių kaltės stringa statybos.

V. Putino reikalavimai, panašu, taip ir nebus įgyvendinti. Praėjusią savaitę naujienų svetainė gazeta.ru skelbė, kad pirmasis „Sojuz-2“ paleidimas iš Vostočnyj kosmodromo bus atidėtas „dėl komplikacijų statybose“. Nuo pirmojo starto dar 1966 metais, raketa „Sojuz“ buvo nuolat tobulinama ir modifikuojama. Pirmoji „Sojuz“ raketa buvo modifikuota pirmosios pasaulyje tarpkontinentinės balistinės raketos R-7 versija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai (2)