NASA jau ruošiasi pasaulio pabaigai  (4)

Žemės apylinkėse apstu įvairiausio dydžio objektų. Smulkūs akmenukai ar ledo gabalai jokio pavojaus nei planetai, nei jos gyventojams nekelia – nuo jų mus saugo atmosfera. Užtat stambesni kūnai kelia rimtą grėsmę, o realių apsaugos mechanizmų neturime. Šios problemos ėmėsi JAV kosmoso agentūra NASA.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-01-13 NASA jau ruošiasi pasaulio pabaigai  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pranešė įkūrusi Planetos gynybos koordinavimo biurą, kuris vadovaus netoli Žemės skriejančių asteroidų ir kometų tyrimams bei, bendradarbiaudamas su specialiosiomis tarnybomis, paruoš reagavimo į incidentus planus.

Kosmoso agentūra teigia, kad kol kas nėra aptikta stambių kosminių kūnų, kurie Žemei keltų realią grėsmę. Tačiau pastaraisiais metais netrūko pavojingų priartėjimų, kurie priminė apie grėsmes iš kosmoso.

„Asteroidų aptikimas, sekimas ir mūsų planetos gynyba yra tai, į ką NASA, mūsų partneriai ir pasaulio bendruomenė priima labai rimtai, – sakė NASA Mokslo misijų valdybos atstovas Johnas Grunsfeldas. – Nors šiuo metu nėra jokių žinomų smūgio grėsmių, 2013-ųjų Čeliabinsko asteroidas ir pernai pro pat Žemę praskriejęs „Helovino asteroidas“ mums priminė, kodėl turime išlikti budrūs ir nenuleisti akių nuo dangaus.“

Vidutinio-stambaus asteroido ar kometos smūgis turėtų katastrofiškų padarinių regionui, į kurį rėžtųsi, ar net visam pasauliui. Manoma, kad dėl kometos ar asteroido smūgio išmirė dinozaurai.

Kasmet identifikuojama per 1,5 tūkst. Žemei artimų objektų, o nuo 1998-ųjų, kuomet pradėtos NASA finansuojamos paieškos, jų atrasta daugiau nei 13,5 tūkst. Viena iš naujojo NASA biuro užduočių – charakterizuoti potencialias smūgio grėsmes.

NASA ekspertai mano, kad iki šiol aptikta daugiau nei 90 proc. Žemei artimų objektų, kurių skersmuo yra didesnis nei kilometras. Todėl dabar daugiau dėmesio skiriama smulkesnių, futbolo lauko dydžio, objektų paieškoms.

NASA Planetos gynybos koordinavimo biuras bendradarbiaus su JAV Federaline ypatingų atvejų valdymo agentūra, Gynybos departamentu, Europos kosmoso agentūra ir kitomis JAV bei tarptautinėmis institucijomis.

Jei paaiškės gresiantis prasilenkimas su stambiu asteroidu ar jo smūgis, šis biuras paskelbs informaciją apie tai ir koordinuos tolesnius veiksmus.

Taip pat numatoma ruoštis atvejams, kuomet kosminio objekto smūgis bus neišvengiamas. Tuomet NASA pateiks informaciją apie numatomo smūgio laiką, vietą, o atsakingos institucijos imtųsi gelbėjimo planų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai (4)