JAV grįžta į Mėnulį jau kitąmet  (7)

Komercinė kosmoso kompanija Moon Express tapo pirmąja privačia organizacija, gavusia JAV federalinės valdžios leidimą nutupdyti erdvėlaivį Mėnulyje, ir tai gali įvykti jau kitais metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo istoriniu sprendimu Moon Express tapo pirmąja privačia kompanija, kuriai leista tiesiogine šio žodžio prasme, palikti šį pasaulį kaip komercinių kosmoso misijų už Žemės orbitos ribų pionierei,“ sakoma Moon Express pranešime spaudai.

Milijardieriaus verslininko Naveen Jain, kompiuterių mokslininko Barney Pell, ir kosmoso futuristo Bob Richards įsteigta kompanija, taps ketvirtaisiais istorijoje, minkštai nutupdžiusiais erdvėlaivį Mėnulyje, po SSRS, JAV ir Kinijos federalinių kosmoso agentūrų.

O tariant, kad misija pasiseks, Moon Express bus pirmoji privačiai finansuojama organizacija, nusileisianti Mėnulyje, tad jeigu ten yra kažko vertingo, jie garantuotai tai ims išgauti.

Kadangi tai pirmas kartas, kai komerciniam vienetui buvo leista palikti Žemės orbitą, šios srities reguliuotojams tokį leidimą išduoti nebuvo paprasta, nes nebuvo precedento.

Techniškai netgi nėra tai reguliuojančių nuostatų, kuriais remdamasi, JAV valdžia galėtų išduoti panašius leidimus ir kitoms kompanijoms.

Moon Express kompanijai buvo suteikta vienkartinė išimtis, kuria leidžiama vykdyti komercinę kosmoso misiją už Žemės ribų, ir jei dar kas kreiptųsi su tokiu pat pasiūlymu, reguliuotojams tektų šią problemą išspręsti.

„Nėra naujų įstatymų, jokio naujo reguliavimo,“ The Verge sakė Bob Richards iš Moon Express. „Pasiūlėme scenarijų, pagal kurį remtumėmės egzistuojančiu krovinių patikros procesu.“

Tiesą sakant, kelias iki patvirtinimo buvo toks keblus, kad Moon Express pirmiau gavo teisinį leidimą kasti ir parduoti Mėnulio mineralus, nei leidimą ten nusigauti, Emily Calandrelli paaiškino Tech Crunch:

„2015 lapkritį buvo priimtas Komercinės kosmoso konkurencijos skatinimo aktas (Commercial Space Launch Competitiveness Act), kuriame tiesiogiai teigiama, kad privačioms kompanijoms pripažįstama visiška jų kosmose išgautų išteklių nuosavybė. Šis nutarimas įteisino Moon Express kasinėjimus Mėnulyje ir leido pasilikti išgautas žaliavas, bet jie neturėjo leidimo nusigauti iki Mėnulio.“

„Padėtis ironiška, kai yra puikus „kosmoso išteklių“ aktas, skelbiantis, kad viskas, ką išgausite, priklausys jums, bet negalime ten nusigauti," The Verge pasakojo Richardsas.

Tik šių metų balandį JAV Valstybės departamentas, Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), ir Federalinė aviacijos administracija (FAA) ir kitos įstaigos pagaliau buvo pasirengusios priimti Moon Express pareiškimą atlikti tyrinėjimus už Žemės orbitos ribų ir dabar leidimas duotas.

Leidimas priklauso nuo to, kaip JAV gali garantuoti, kad jokios būsimos misijos nepažeis tarptautinės Kosmoso sutarties.

Tai reiškia, kad Moon Express turėjo įrodyti, kad bus absoliučiai skaidrūs vyriausybės atžvilgiu skrydžio link Mėnulio ir judėjimo ten klausimais; netrukdys kitoms kosmoso misijoms, erdvėlaiviams ar egzistuojantiems artefaktams – „Nepieš saulučių ant Neilo pėdsakų,“pajuokavo Richardsas – ir svarbiausia, neužterš kito pasaulio.

Laimei, kitaip nei Marsas, kuriame neatmetama gyvybės egzistavimo tikimybė, Mėnulis visiškai bergždžias, tad didesnių problemų šis reikalavimas kelti neturėtų.

Taigi, dabar telieka laukti ir tikėtis, kad Moon Express nuvyks į Mėnulį planuotu metu.

Tikėkimės, JAV vyriausybė bus pasirengusi, kai tokie, kaip SpaceX ir Bigelow Aerospace pasibels su savo pareiškimais paleisti misiją į Marsą ir steigti kosminius viešbučius.

Sveiki atvykę į naują kosmoso tyrinėjimų erą. Malonios kelionės.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(52)
(3)
(49)
Bendrinti

Komentarai (7)

Susijusios žymos: