Patvirtinta: Žemės vanduo senesnis už Saulę ir tai puiki žinia ateivių ieškotojams  ()

Kaip tai sužinojome ir kodėl tai gera naujiena ateivių ieškotojams


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-09-27 Patvirtinta: Žemės vanduo senesnis už Saulę ir tai puiki žinia ateivių ieškotojams  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi vanduo yra vienas iš gyvybiškai svarbių Žemės komponentų, mokslininkai siekia sužinoti, kaip jis čia atsirado. Pagal vieną teoriją, vanduo mūsų saulės sistemoje susidarė po to, kai gimė Saulė. Jei tai tiesa, tai vanduo turėtų būti paplitęs tik apie kai kurias, tam tikru būdu susidariusias žvaigždes. Bet naujas, rugsėjo 26 dieną publikuotas Science, tyrimas rodo, kad bent jau dalis Žemės vandens egzistavo dar prieš atsirandant Saulei – ir atskriejo iš tarpžvaigždinės erdvės.

Šis atradimas taip pat reiškia, kad vanduo – ir gal gyvybė – gali būti paplitusi visoje galaktikoje

Tai verta apmąstyti, prieš geriant stiklinę vandens. Bet šis atradimas taip pat reiškia, kad vanduo – ir gal gyvybė – gali būti paplitusi visoje galaktikoje.

„Jei vanduo Saulės sistemos kūdikystėje daugiausiai buvo paveldėtas kaip ledas iš tarpžvaigždinės erdvės, tikėtina, kad tokio ledo, drauge su jame esančiomis prebiotinėmis organinėmis medžiagomis, netrūksta besiformuojančių žvaigždžių protoplanetiniuose diskuose,“ pranešime spaudai paaiškino tyrimo autorius Conel Alexander.

Išvadą, kad didelė dalis Žemės vandens kilusi iš tarpžvaigždinės erdvės, tyrėjai priėjo, tirdami įprasto vandenilio (pročio) ir deuterio santykį vandenyje.

Iki šiol mokslininkai nebuvo tikri, ar Žemės deuteris atskriejo iš kosmoso, ar buvo iškeptas, gimstant Saulei.

Deuteris yra vandenilio sunkesnysis brolis. Abiejų atomų branduoliuose yra po vieną protoną, bet deuteris dar turi ir neutroną, ir jis susidaro ypatingomis sąlygomis. Pavyzdžiui, tarpžvaigždinėje erdvėje vandens lede yra daug deuterio, nes ten jį veikia stingdantis šaltis ir negailestinga jonizuojanti radiacija. Žemės vandenyje deuterio irgi esama, bet nedaug – iki 30 kartų mažiau, nei tarpžvaigždiniame vandenyje.

Žinant vandens vandenilio ir deuterio santykį, galima spręsti, kokiomis sąlygomis jis susidarė. Bet iki šiol mokslininkai nebuvo tikri, ar Žemės deuteris atskriejo iš kosmoso, ar buvo iškeptas, gimstant Saulei.

Siekdami tai išsiaiškinti, tyrėjai, naudodami matematinius modelius virtualiai atkūrė jaunos saulės sistemos protoplanetinį diską – naujai gimusią Saulę supusį debesį. Paaiškėjo, kad, tada buvusia temperatūra ir radiacija neįmanoma sukurti tokio vandenilio ir deuterio santykio, koks dabar yra Žemės vandenynuose ir kometose. Todėl, tyrėjų vertinimais, 7 – 50 procentų Žemės vandens turėjo patekti iš tarpžvaigždinės erdvės, kurioje gimė saulės sistema.

O kadangi kitų saulių sistemos susiformavo tokioje pat tarpžvaigždinėje erdvėje, tyrimas rodo, kad Žemės vandens kilmė nebuvo unikali, ir ši troškulį malšinanti ir gyvybę palaikanti substancija gali būti paplitusi ir visos galaktikos egzoplanetose.

Sarah Fecht
www.popsci.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(46)
(5)
(41)
Bendrinti

Komentarai ()

Susijusios žymos: