NASA rengiasi tyrinėti keistą geležies pasaulį: jei jį pavyktų pargabenti į Žemę, pramonę ištiktų šokas  ()

Paslaptingas metalinis Psichės asteroidas žiba žaliais brangakmeniais ir kainuoja 10 000 kvadrilijonų dolerių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-02-02 NASA rengiasi tyrinėti keistą geležies pasaulį: jei jį pavyktų pargabenti į Žemę, pramonę ištiktų šokas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo svajonėse Lindy Elkins-Tanton įsivaizduoja asteroidą Psichę 16 žaižaruojantį saulėje, su uolomis, besistiebiančiomis į penkiolikos kilometrų aukštį, ir vingiuotais metaliniais kanalais tekančia oranžine ir balta sieros lava.

Psichės paviršiaus uolinės sienos gali būti nusagstytos gražiais žaliais spalvotais akmenimis, tokiais, kaip olivinas ar piroksenas, susidariusiais, kai metalinis branduolys susimaišė su seniai išnykusia uoline mantija.

Mokslininkai įtaria, kad Psichė, esanti maždaug tris kartus toliau nuo Saulės, nei Žemė, pagrindinėje asteroidų juostoje, savo akmeninį apvalkalą prarado, susidurdama su kitais kūnais. Saulės sistemai tada tebuvo ~10-20 milijonų metų.

Kompiuterinis modeliavimas rodo daugkartinius susidūrimus, po kurių galėjo likti seniai mirusios planetos likutis – geležies ir nikelio branduolys.

200 kilometrų skersmens asteroide tiek daug metalo, kad jį kaip nors pargabenus į Žemę, jis kainuotų 10 000 kvadrilijonų dolerių – maždaug 100 000 daugiau, nei dabartinis, 73 trilijonų dolerių, viso pasaulio BVP.

Jeigu jame nikelio, vario, kobalto, iridžio, platinos, aukso ir renio koncentracija yra maždaug tokia, kaip ir metealinių meteoritų (kurių, manoma yra ir Psichėje), asteroido vertė padidėtų dar 10 kartų.

„Žinoma, jei ir būtų įmanoma kaip nors viską pargabenti, kaina būtų visai kita“, – sako Elkins-Tanton. – „Tai visiškai sužlugdytų plieno, nikelio ir kobalto rinką. Visos šios žaliavos tiesiog taptų bevertės“.

Nauja NASA misija bandys išsiaiškinti paslaptingą Psichės kilmę ir nušvies planetų ir uolinių objektų (taip pat ir mūsų Žemės) dalinimą į branduolį, mantiją ir plutą.

Ši informacija padės atsakyti ir į klausimą apie pagrindinių cheminių statybinių blokų ar kometų ir asteroidų atnešamų medžiagų įtaką gyvybei.

„Jei planetos gali viską gauti iš vandens ir anglies natūralios akrecijos procesu, ir joms nereikia kokių nors papildų, tai kiekviena uolinė planeta turi būti tinkama gyvybei“, – paaiškina Elkins-Tanton.

Jeigu Psichė ne mirusios planetos branduolys, tada ji dar keistesnis objektas: kūnas iš vidinės Saulės sistemos srities, kurioje tiek daug metalų, kad neliko vietos akmenims ir jo matmenys taip ir nedidėjo.

„Taigi, cheminiu ir fizikiniu požiūriu tai skamba tikėtinai, tačiau neturime pavyzdžių ir jokių įrodymų, kad toks objektas gali egzistuoti“, – sako ji. – „Tikiuosi, nusigausime tenai ir galėsime apžiūrėti šį nuostabų pasaulį“.

Daugybe kamerų, magnetometrų ir gama neutronų spektrometru apginkluotas zondas rinks duomenis, padėsiančius nustatyti, kas yra Psichė: susiformavęs ar pirminis objektas, ar turėjo ji kada nors magnetinį lauką ir ar yra joje suirusio pirminio kūno arba vėlesnių susidūrimų liekanų.

Šiuo skrydžiu pavyzdžių pargabenti nėra galimybių, tačiau būsimos misijos galėtų padaryti iš Psichės stotelę (vandens ir kuro) kelionėms į Marsą ir už jo ribų.

Saulės energija varomą aparatą planuojama išsiųsti 2023 metais. Kelionė truks 4,5 metų, o pagrindinės užduoties vykdymas truks 20 mėnesių.



v-kosmose.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(75)
(3)
(72)

Komentarai ()