Skelbia apie ilgai lauktą proveržį Marso tyrimuose: Smalsiukas rado sudėtingų organinių medžiagų  ()

NASA robotas Marse 3,5 mlrd. metų senumo uolienose aptiko daugiau gyvybei reikalingų „statybos blokų“ – kol kas sudėtingiausių ten aptiktų organinių medžiagų, paskelbė mokslininkai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-12 Skelbia apie ilgai lauktą proveržį Marso tyrimuose: Smalsiukas rado sudėtingų organinių medžiagų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepilotuojamas marsaeigis „Curiosity“ taip pat randa vis daugiau įrodymų apie sezonines metano Marse variacijas, rodančias, kad šių dujų šaltinis tikriausiai yra pati planeta ar galbūt jos gruntinis vanduo.

Nors ir nėra tiesioginis gyvybės įrodymas, gręžiant Marso Gale`o krateryje paimti junginiai yra kol kas įvairiausias rinkinys, paimtas nuo Raudonosios planetos paviršiaus po marsaeigio nusileidimo 2012 metais, sako ekspertai.

„Tai reikšmingas proveržis, nes jis reiškia, kad vienose nepalankiausių terpių Marse yra išlikę organinių medžiagų“, – sakė dviejų straipsnių mokslo žurnale „Science“ pagrindinė autorė Jennifer Eigenbrode, NASA Goddardo kosminių skrydžių centro astrobiologė.

„Ir galbūt galime rasti dar geriau išsilaikiusių dalykų, turinčių gyvybės paliktų pėdsakų“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

NASA marsaeigis ir anksčiau rado Marse organinių medžiagų. Apie mažesnio masto atradimą buvo paskelbta 2014 metais.

„Tai pirmas iš tikrųjų patikimas radinys“, – naujienų agentūrai AFP sakė bendraautorius Sanjeevas Gupta, Žemės mokslų profesorius iš Londono Imperijos koledžo.

„Ši nauja studija su tam tikromis detalėmis atskleidžia... sudėtingus ir įvairius organinius junginius nuosėdinėse uolienose. Tai nereiškia gyvybės, bet organiniai junginiai yra gyvybės statybos blokai. Pirmą kartą aptikome tokį įvairų tokių dalykų rinkinį“, – pridūrė jis.

Raktas nuo „didesnio dalyko“

Minimi junginiai galėjo atkeliauti su kokiu nors meteoritu arba gali būti iš geologinių darinių, panašių į anglį ir juoduosius skalūnus Žemėje, ar palikti kažkokios gyvybės formos, sakė J. Eigenbrode.

Tikslus jų šaltinis vis dar yra paslaptis.

„Aptikome kažkokio didesnio dalyko nuotrupų“, – sakė J. Eigenbrode.

Pavyzdžiai buvo paimti iš Sharpo kalno Gale`o krateryje papėdės. Pats krateris, kaip manoma, anksčiau buvo Marso ežeras.

„Tai gera vieta gyvybei, ... jei ji kada nors egzistavo Marse“, – nurodė astrobiologė.

Uolienos argilito buvo paimta iš 5 cm storio paviršinio sluoksnio. Pavyzdžiai buvo kaitinami marsaeigio miniatiūrinėje analizės laboratorijoje.

Prancūzų gamybos prietaisas parodė ten esant „kelias organines molekules ir nestabilius junginius, primenančius Žemėje randamas organinių medžiagų turtingas nuosėdines uolienas, įskaitant: tiofeną, 2-metiltiofeną ir 3-metiltiofeną, metantiolį ir dimetilsulfidą“, rašoma minėtame žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()