Pirmasis žmonijos aparatas, kuris prasiskverbė į asteroido vidų ir paėmė tokios medžiagos, kokios mokslas dar nėra turėjęs (Video)  (2)

Japonijos zondas Hayabusa2 praeitą savaitę tapo pirmuoju žmonių sukurtu aparatu, prasiskverbusiu į asteroido vidų ir paėmusiu iš ten mėginį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši misijos dalis prasidėjo dar balandį, kai Hayabusa2 išmetė sprogmenį ir aktyvavo jį, prieš tai pasitraukęs į kitą asteroido pusę.

Sprogmuo iššovė į asteroidą pustrečio kilogramo masės kulką, kuri suformavo maždaug dešimties metrų skersmens kraterį ir atskleidė aplinkos nepaveiktą popaviršinę medžiagą.

Iki dabar zondas ruošėsi paimti šios medžiagos mėginį: pirmiausia reikėjo sulaukti, kol smūgio metu išsviesta medžiaga išsisklaidys ar nusės atgal ant paviršiaus, paskui – nuleisti ant paviršiaus veidrodišką taikinį, kuris padėtų zondui saugiai nutūpti. Galiausiai, liepos 11 dieną, prie asteroido priartėjo ir pats zondas ir paėmė mėginį.

Dabar mėginys patalpintas į sandarią kapsulę zondo viduje. Hayabusa2 skraidys aplink asteroidą Ryugu iki šių metų pabaigos, o tada pasuks atgal į Žemę; kelionė truks apie metus.

Asteroido popaviršinės medžiagos mėginiai padės daug geriau suprasti, kaip formavosi Saulės sistema, nes tai yra mažiausiai nuo sistemos gimimo pakitusi medžiaga. Paviršiniai asteroido sluoksniai nuolat veikiami Saulės spinduliuotės, juose vyksta cheminės reakcijos ir garavimas, taigi jie neduoda tokios aiškios informacijos apie sąlygas ankstyvojoje Saulės sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(42)
(3)
(39)

Komentarai (2)