Kaip veiks pirmasis palydovas, skirtas pratęsti kitų palydovų darbą (Video)  ()

Praeitą savaitę į kosmosą išskrido ir netrukus darbą pradės pirmasis palydovas, skirtas pratęsti kitų palydovų darbą. Viena iš priežasčių, kodėl palydovus tenka nurašyti, yra orbitos žemėjimas: nuolatiniai susidūrimai su tarpplanetinėmis dulkėmis bei iš Žemės atmosferos pabėgančiomis dalelėmis lėtina aparatą, todėl jis vis artėja prie Žemės. Tai ypač reikšminga žemoje orbitoje skraidantiems palydovams, bet veikia net ir skriejančius geosinchroninėje orbitoje 30 tūkstančių kilometrų virš Žemės paviršiaus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-17 Kaip veiks pirmasis palydovas, skirtas pratęsti kitų palydovų darbą (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienas palydovas turi kuro, kurį naudoja orbitos išlaikymui, bet kurui pasibaigus palydovą tenka nurašyti. Naujasis palydovas MEV-1 galės prisijungti prie geosinchroninėje orbitoje esančio ryšių palydovo, perimti jo valdymą ir pagreitinti jį.

Be to, MEV-1 taip pat galėtų pakeisti palydovo orbitą – tada palydovas galės aptarnauti kitą Žemės dalį. Tokia galimybė padarys ryšių palydovus daug lankstenius.

MEV-1 oficialiai galės dirbti 15 metų, nors misijos kūrėjai, kompanijos Space Logistic LLC atstovai, teigia, kad kuro jam užteks daug ilgesniam laikotarpiui. Per šį laikotarpį MEV-1 galėtų dirbti su keletu geosinchroninių palydovų – jis gali prisijungti prie daugiau nei 80% šiuo metu ten skraidančių aparatų.

Pirmosios misijos metu ketinama praleisti penkerius metus prisijungus prie palydovo IntelSat-901; laikotarpio pabaigoje palydovas bus pakeltas į „kapinių orbitą“ keliais tūkstančiais kilometrų virš geosinchroninės, o MEV-1 keliaus jungtis prie kito taikinio.

Artimiausiu metu darbą gali pradėti ir keli kiti palydovai, skirti kitų palydovų aptarnavimui – valdymui, kaip MEV-1, kuro bakų papildymui, remontui ir kitoms užduotims.

Visi šie projektai turi dvejopą naudą: atpigina kosminės infrastruktūros plėtojimą ir sumažina kosminių šiukšlių, supančių mūsų planetą, skaičių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()