Nakties dangus gali pasikeisti neatpažįstamai - tai ką SpaceX jau daro, kelia daug nerimo  (5)

Pernai paleisti pirmieji 60 SpaceX kosminio interneto Starlink palydovų sukėlė nemenką nerimą astronomams. Saulės šviesos atspindžiai nuo palydovų korpusų padarė juos ryškiai matomus netgi plika akimi, ką jau kalbėti apie teleskopus. Kiek vėliau palydovai pakilo į aukštesnę orbitą maždaug 550 km virš planetos paviršiaus, bet net ir tada jie išliko įžiūrimi.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-10 Nakties dangus gali pasikeisti neatpažįstamai - tai ką SpaceX jau daro, kelia daug nerimo  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas palydovų yra tik 120, bet kai jų skaičius išaugs iki planuojamų 12 tūkstančių, taip pat prisidėjus kitų kompanijų planuojamiems panašiems tinklams, nakties dangus gali pasikeisti neatpažįstamai. Nuolat zujantys palydovai, kurių bus kelis kartus daugiau, nei plika akimi matomų žvaigždžių, labai apsunkins ir mėgėjiškus, ir profesionalius astronominius stebėjimus.

Nuo praėjusių metų vidurio SpaceX kartu su Amerikos astronomų sąjungos (AAS) atstovais ieško sprendimo šiai problemai, o praeitą savaitę pirmas bandymas turėjo pakilti į kosmosą; tiesa, skrydis buvo atidėtas.

Naujausiame SpaceX Starlink palydovų spiečiuje vienas iš 60 palydovų padengtas specialiu, labai mažai šviesos atspindinčiu, dangalu. Tai turėtų jį padaryti gerokai blausesnį, taigi sumažėtų ir trukdžiai astronominiams stebėjimams. Kol kas nežinia, ar dangalas nepakenks paties palydovo darbui, bet SpaceX atstovai tikisi, kad taip nebus. Taip pat jie teigia, kad šios problemos, prieš paleisdami pirmuosius palydovus, nesitikėjo, bet yra pasiryžę ją išspręsti.

Belieka tikėtis, kad taip ir bus, ir nakties dangumi grožėtis bei kosmosą tyrinėti galėsime ir tada, kai visą pasaulį juos ne vienas palydovinio interneto tinklas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(43)
(9)
(34)

Komentarai (5)