Dar vienas smūgis „Roskosmos“: Elonas pasijuokė iš Rusijos kosmoso agentūros vadovo teiginių – „batutas veikia“ (Video)  (15)

Nepaisant įvairių tarptautinių įtampų ir tam tikrų komentarų viena kitos atžvilgiu, NASA ir Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ santykiai išlikdavo pakankamai dalykiški ir pagarbūs. Tačiau per paskutinę konferenciją „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas nebuvo toks malonus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-02 Dar vienas smūgis „Roskosmos“: Elonas pasijuokė iš Rusijos kosmoso agentūros vadovo teiginių – „batutas veikia“ (Video)  (15)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį savaitgalį „SpaceX“ įsirašė į istoriją ir į Tarptautinę kosminę stotį nuskraidino du Amerikos astronautus. Kaip viskas vyko ir kas bus toliau – jau išsamiai aprašėme čia.

Po tokios privačios kompanijos „SpaceX“ ir NASA sėkmės, ekspertai greitai įvardijo, jog šios žinios nieko gero nežada Rusijos kosmoso agentūrai „Roskosmos“.

Jos vadovas Dmitrijus Rogozinas trumpai ir be didesnių emocijų pasveikino NASA bei „SpaceX“ su šia sėkme, bet daugelis ekspertų sutaria, kad iš tikrųjų Rusija tuo per daug nesidžiaugia.

Jei po beveik 10 metų ir vėl Amerikos astronautai pradės į kosmosą skristi iš JAV teritorijos – „Roskosmos“ neteks milžiniškų pinigų. Ir labai tikėtina, kad „SpaceX“ iš „Roskosmos“ ir perims šią funkciją.

Kaip iš JAV juokėsi Rogozinas ir ką dabar pasakė Elonas?

Grįžkime į 2014 metus. Jau treji metai, kaip JAV uždariusi Šatlų programą ir amerikiečiai skrenda tik iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane su „Sojuz“ erdvėlaiviais.

Visos kortos Rusijos pusėje ir „Roskosmos“ vadovas Rogozinas, kalbėdamas apie JAV galimybes patiems astronautus skraidinti į kosmosą, sarkastiškai pareiškė, kad „JAV taip pat gali į TKS pristatyti astronautus ir tam tegu pasinaudoja batutu.“

Šią karčią piliulę JAV reikėjo gromuliuoti iki pat šio savaitgalio, kai „Crew Dragon“ kapsulė nuskrido į TKS ir joje išsilaipino du Amerikos astronautai.

Elonas Muskas neslėpė džiaugsmo ir pasakė labai trumpai ir aiškiai – „batutas veikia.“

Reikia pripažinti, kad „Roskosmos“ pasveikino „SpaceX“, nors ir labai jau santūriai. „Mes nelabai suprantame tos isterijos, kurią sukėlė Crew Dragon erdvėlaivio paleidimas“, - teigė atstovas spaudai Vladimiras Ustimenko ir pridūrė, kad „įvyko tai, kas seniai turėjo įvykti.“

Rogozino kaltinimai nesąžiningumu ir Elono atsakas

Dar gerokai prieš „Crew Dragon“ skrydį, šių metų balandžio mėn., Rogozinas apkaltino „SpaceX“ nesąžiningai sumažinus skrydžio kaštus.

„Vietoje sąžiningo konkuravimo kosminių skrydžių rinkoje, jie užsiima lobistinėmis sankcijomis prieš mus ir nebaudžiami naudojasi kainų dempingu“, - rašė Rogozinas.

Rogozinas taip pat pridėjo, kad jo kosmoso agentūra dirba, kad „erdvėlaivių paleidimo į kosmosą kainos sumažėtų 30 proc. ir taip padidintume savo dalį tarptautinėse rinkose.“

Elono Musko atsakas, kodėl „SpaceX“ gali taip stipriai sumažinti skrydžių į kosmosą kainas, buvo labai konkretus:

„SpaceX raketos yra 80 proc. pakartotinai panaudojamos, jų [Roskosmos] – 0 proc. Tai yra tikroji problema.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(193)
(9)
(184)

Komentarai (15)