Tokios Saulės dar nematėme – unikalusis kosminis zondas įspūdingai priartėjo prie Saulės ir jo kelionė dar nesibaigė  (7)

Europos kosmoso agentūros (ESA) paleistas „Solar Orbiter“ savo misiją atlieka puikiai. Jis yra skirtas tyrinėti būtent Saulei ir prie jos priartėjo, kaip niekad arti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar „Solar Orbiter“ nuo Saulės (skaičiuojant nuo jos paviršiaus aut. past.) yra nutolęs per 77 mln. kilometrų.

Kitaip tariant, jis jau yra įveikęs pusę to atstumo, kuris skiria Saulę ir mūsų planetą Žemę.

Šios kelionės metu „Solar Orbiter“ užfiksavo Saulės vaizdus iš taip arti, kaip dar jos nesame matę, ir ESA tvirtina, kad juos paviešins liepos mėn. viduryje.

„Dar niekada Saulės nefotografavome iš taip arti“, - teigia ESA vykdomos „Solar Orbiter“ projekto mokslininkas Daniel’is Müller’is.

Didžiausias pasaulyje helioskopas atskleidė detaliausią Saulės paviršiaus vaizdą (Video)

Nors astronomai su didžiausiu antžeminiu helioskopu „DKIST“ sugebėjo išgauti itin detalų Saulės vaizdą, tačiau „Solar Orbiter“ vaizdas bus kur aiškesnis – jam kosmose netrukdo Žemės atmosfera, kaip kad antžeminiams įrenginiams.

„Pirmą kartą mes galėsime į vieną vietą sudėti visais turimais teleskopais gautus Saulės vaizdus ir taip jie vienas kitą papildys bei suteiks dar daugiau informacijos apie įvairias Saulės dalis, įskaitant jos paviršių, išorinę atmosferą ir plačiąją heliosferą“, - tvirtina Daniel’is Müller’is.

Mokslininkai taip pat galės pamatyti saulės vėją tokį, kokio iki šiol nėra matę. „Tai nėra tik testavimas. Mes tikimės naujų ir įdomių rezultatų“, - tvirtina ESA mokslininkas Yannis Zouganelis.

Tikrai ambicinga ir unikali mokslinė misija: kas vyksta Saulėje ir ką tirs Solar Orbiter

„Solar Orbiter“ kelionė ir toliau tęsiasi. Jis prie Saulės priartės dar labiau ir norima, kad nuo dabar esančio 77 mln. km atstumo – jis sumažėtų iki 42 mln. km.

Tai reiškia, kad „Solar Orbiter“ prie Saulės priartės labiau, nei nuo jos yra įsitaisęs Merkurijus.

Šios planetos atstumas nuo Saulės yra beveik 69 mln. km.

Norint pagerinti visų laikų rekordą, „Solar Orbiter“ tektų prie Saulės keliauti dar arčiau. 2018-aisiais NASA „Parker Solar“ zondas buvo priartėjęs vos 24 mln. km atstumu. Galbūt „Solar Orbiter“ tą ir padarys.

O kodėl dabar tos Saulės nuotraukos reikės laukti vos ne mėnesį laiko? Pirmiausiai, „Solar Orbiter“ užfiksuoti vaizdai turės atkeliauti iki Žemės, tai yra įveikti 134 mln. km, ir tai užtruks savaitę laiko. Vėliau visą informaciją turės apdoroti mokslininkai ir tik vėliau informacija bei nuotraukos bus paskelbtos viešai.

Tikėtina, kad „Solar Orbiter“ vis labiau artėdamas prie Saulės, mus įspūdingais vaizdais ir nauja informacija apie ją džiugins dar ne kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(56)
(6)
(50)

Komentarai (7)