Arti, kaip niekad: ką tik paviešintos išskirtinės Saulės nuotraukos atskleidė netikėtumų – „šito mes tikrai nesitikėjome“ (Foto, Video)  (5)

Europos kosmoso agentūros (ESA) paleistas „Solar Orbiter“ prie Saulės priartėjo kaip niekad arti ir pagaliau mokslininkai dalijasi jo atsiųstomis Saulės nuotraukomis. Pasirodo, kad apie Saulę žinojome toli gražu ne viską.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš kurį laiką rašėme apie tai, kad ESA paleistas Saulės tyrimų zondas „Solar Orbiter“ prie Saulės priartėjo, kaip niekad arti ir sugebėjo padaryti jos nuotraukas.

„Solar Orbiter“ nuo Saulės buvo nutolęs tik per 77 mln. kilometrų ir buvo įveikęs pusę to atstumo, kuris skiria Saulę ir Žemę.

Daugelis norėjome iškart pamatyti Saulės nuotraukas, tačiau visai informacijai iki Žemės reikėjo keliauti 134 mln. km ir dar po to mokslininkams apdoroti visą informaciją.

Štai dabar ir turime ne tik gražių nuotraukų – visą galeriją galite rasti čia – vaizdo įrašą, bet ir naujos informacijos apie mūsų Saulę.

ESA ir NASA mokslininkai tvirtina nustebę tuo, ką pamatė „Solar Orbiter“ atsiųstose nuotraukose. Jose galima aiškiai įžiūrėti, kad ant viso Saulės paviršiaus yra ryškesni blyksniai, kuriuos mokslininkai pavadino „laužais“.

„Laužai, apie kuriuos mes čia kalbame, yra saulės žybsnių sūnėnai – mažiausiai milijoną, o galbūt ir milijardą kartų mažesni. Žiūrint į aukščiausios raiškos Saulės nuotraukas, šių laužų galite matyti visur, jie praktiškai nusėję visą Saulės paviršių“, - teigia tyrėjas, Belgijos Karališkosios observatorijos astrofizikas Davidas Berghmansas.

Kadangi „Solar Orbiter pats neturi jokių galimybių labiau priartinti vaizdą, tai jis pats artėja prie Saulės ir taip gausime vis ryškesnes ir detalesnes Saulės nuotraukas“, - teigia ESA mokslininkas Danielies Mülleris ir primena, kad „Solar Orbiter“ ir toliau tęsia savo kelionę link Saulės.

„Šie precendento neturintys Saulės vaizdai yra pats arčiausias atstumas, iš kurio stebime Saulę. Iki šiol tokių kadrų niekada nesame turėję“, - tvirtina NASA mokslininkė Holly Gilbert ir džiaugiasi, kad tai „leis mokslininkams daugiau sužinoti apie Saulės atmosferos sluoksnius, kurie tuo pačių svarbūs ir siekiant geriau suprasti kaip jie keičiasi bei įtakoja šalia Žemės esančią atmosferą ir visos Saulės sistemos pokyčius“.

Grįžtant prie „laužų“, mokslininkai vis dar nėra tikri, kodėl jie egzistuoja. Kiekvienas toks „laužas“ yra maždaug šalies dydžio. Galbūt artimiausiu metu apie juos sužinosime daugiau ir tam bus pasitelkti kiti „Solar Orbiter“ instrumentai, kaip SPICE, kuris leidžia tiksliai išmatuoti kiekvieno tokio „laužo“ temperatūrą.

„Tad mes su nekantrumu laukiame kito duomenų rinkinio [iš Solar Orbiter]“, - teigia vyriausias SPICE operacijų tyrėjas Frédéricas Auchère ir priduria, kad „taip galbūt išsiaiškinsime šių nano žybsnių įtaką [Saulės] vainiko šildymo procese.“

ESA mokslininkas Danielies Mülleris svarsto, kad tos „laužavietės“, nano žybsniai, galbūt gali „sukaupti pakankamai energijos, kad pakeltų viso Saulės vainiko temperatūrą ir sušildytų Saulės atmosferą.“

„Solar Orbiter“ yra tikrai skraidanti laboratorija. Jame yra ne tik kameros, bet ir daugybė kitų mokslinių įrankių. Iš viso mažame tyrimų zonde jų yra net 10, kurių kiekvienas atlieka labai svarbią užduoti ir suteikia naujos bei neįkainojamos informacijos apie Saulę.

Mokslininkai tvirtina, kad sužinoti kažko labai naujo iš pirmųjų atsiųstų „Solar Orbiter“ nuotraukų nesitikėjo, tad juos iš tikro nustebino šie „laužai“.

„Iš pradžių tokių puikių rezultatų nesitikėjome. Taip pat jau matome, kad mūsų tyrimų zonde esantys 10 mokslinių instrumentų puikiai vienas kitą papildo ir sukuria holistinį Saulės ir mus supančios aplinkos vaizdą“, - teigia Danielies Mülleris.

Mokslininkai džiaugiasi, kad „Solar Orbiter“ toliau sėkmingai artėja prie Saulės ir ateityje vėl gausime naują rinkinį nuotraukų bei naujos informacijos. Tikimasi daugiau sužinoti apie Saulės vėją, jo struktūras, Saulės pliūpsnių metų išmetamas daleles ir kt.

Be to, „Solar Orbiter“ turi vieną išskirtinį instrumentą, kuris leis įvertinti Saulės magnetinį lauką ir ypač kiekvieną jos polį. Tai bus beprecedenčiai duomenys, tad sulauksime dar įdomesnių naujienų apie mūsų Saulę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(51)
(4)
(47)

Komentarai (5)