NASA apsisprendė – jau aišku, kada su „Crew Dragon“ kapsule astronautai grįš namo ir aiškėja detalės, kada įvyks kita misija  ()

„SpaceX“ ir NASA vykdoma misija artėja prie dar vieno kertinio momento. Astronautams reikia grįžti namo ir NASA jau patvirtino datą, kada tai įvyks.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-19 NASA apsisprendė – jau aišku, kada su „Crew Dragon“ kapsule astronautai grįš namo ir aiškėja detalės, kada įvyks kita misija  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV astronautai Bobas Behnkenas ir Dougas Hurleyus gegužės 31 dieną sėkmingai su „SpaceX“ sukurta „Crew Dragon“ kapsule nuskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Tai amerikiečiams pavyko padaryti po 9 metų pertraukos, kai buvo nutraukta „Šatlų“ programa.

Per visą šį laiką buvo atliekama daugybė įvairių bandymų ir eksperimentų, per kuriuos „Crew Dragon“ kapsulė pasirodė labai sėkmingai. Taip pat astronautai pakeitė senąsias TKS baterijas naujomis, kurios tarnaus 20 metų.

Tačiau tiek „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas, tiek ir NASA vyriausiasis administratorius Jimas Bridenstine’as nuolat kartojo, kad „Demo- 2“ misija bus laikoma sėkminga tik tada, kai astronautai sėkmingai pargrįš į Žemę. Ir jau aiškėja, kada šis skrydis įvyks.

NASA vyriausiasis administratorius Jimas Bridenstine’as pranešė, kad „Crew Dragon“ skrydis namo suplanuotas rugpjūčio 2 dieną, 15 val. (Lietuvos laiku tai bus 22:00 val.).

Pirmiausiai astronautai turės atsijungti nuo TKS, prasibrauti pro Žemės atmosferą ir nusileisti Atlanto vandenyne, kur juos iškart pasiims šalia esantis laivas.

Tikslus išvykimo laikas vis dar yra „judantis taikinys“, - teigia NASA Johnson’o kosmoso centro viešųjų ryšių pareigūnas Kyle Herring’as.

Šiuo metu planuojama, kad „Crew Dragon“ kapsulės atsijungimo nuo TKS procedūra prasidės rugpjūčio 1 dieną, apie 20 val. (Lietuvos laiku tai jus rugpjūčio 2 d., 3 val. nakties).

Žinoma, tikslesnius laikus sužinosime greitoje ateityje, o ir tikėtina, kad vėl visą skrydį bus galima stebėti tiesiogiai.

Jau akivaizdu, jog ši „Demo-2“ misija truks 2 mėnesius ir per šį laiką NASA bei „SpaceX“ sukaupė labai daug naujų žinių. Įdomu yra tai, kad jas gana greitai galės pritaikyti sekančiai misijai.

NASA jau akreditavo „Crew Dragon“ kapsulę ir ją nešančią „Falcon 9“ raketą, kaip saugias ir galinčias vykdyti svarbiausias misijas – į kosmosą skraidinti astronautus.

Štai NASA prieš kelias dienas pranešė, kad į paleidimo aikštelę jau atvyko „Falcon 9“ raketa ir planuojama, kad vos už 6 savaičių įvyks „Crew-1“ misija, per kurią oficialiai prasidės NASA ir „SpaceX“ bendradarbiavimas ir nuolatinis astronautų skrydžių į kosmosą procesas.

Nors „Demo-2“ ir yra istoriškai svarbi misija, bet ji laikoma eksperimentu. Ši misija yra bandomoji, kuria siekiama išsiaiškinti visus trūkumus bei ištestuoti, kaip veikia sistemos. Su „Crew-1“ misija prasidės naujas JAV astronautikos etapas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(43)
(1)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: