Naujas tyrimas atskleidė, kas formavo tankiausias ir rečiausias visatos galaktikas  ()

Galaktikos masė ir jos skersmuo yra susiję: kuo galaktika masyvesnė, tuo didesnio skersmens galime tikėtis. Bet aplink šį sąryšį egzistuoja didelė sklaida: vienodos masės galaktikos gali būti ir labai mažos, ir labai didelės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypatingai šie skirtumai išryškėja mažesnės masės, nykštukinėse galaktikose. Egzistuoja ir ultra-kompaktiškos, ir ultra-išplitusios nykštukinės galaktikos. Naujame tyrime atskleidžiama, kad ir vienos, ir kitos greičiausiai tokios tampa dėl sąveikų su aplinkinėmis.

Didžiulio projekto, skirto netolimo Mergelės spiečiaus galaktikų stebėjimams, metu pastebėta, kad ir ultra-kompaktiškos, ir ultra-išplitusios nykštukinės galaktikos randamos tankesnėje aplinkoje, nei vidutinė Visata, kitaip tariant, prie jų yra neįprastai daug kitų galaktikų.

 

Kai kurios ultra-kompaktiškos galaktikos turi ne tik tankų žvaigždžių branduolį, bet ir retesnį apvalkalą, kuris gali būti didesnės galaktikos, per milijardus metų išardytos dėl kitų galaktikų gravitacinio poveikio, liekana.

 

Ultra-pasklidusios galaktikos yra gana įvairios, tad turbūt formavosi skirtingais būdais, bet jų buvimas tankiose zonose taip pat byloja, kad dabartinė jų forma atsirado ne be sąveikų su kaimynėmis – galbūt potvyninių, o galbūt ir susiliejimų.

Tyrimo rezultatai arXiv: pasklidusios galaktikos, kompaktiškos galaktikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()