Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariai surado įtariamo dujų nutekėjimo vietą - atsakė, kodėl taip nutiko  (4)

Antradienį Rusijos valstybinė kosmoso korporacija „Roskosmos“ paskelbė, jog Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariai apytiksliai surado įtariamo dujų nutekėjimo vietą, rašo „Science Alert“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-10-09 Tarptautinės kosminės stoties įgulos nariai surado įtariamo dujų nutekėjimo vietą - atsakė, kodėl taip nutiko  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

63 ekspedicijos įgula – NASA astronautas ir įgulos vadas Chrissas Cassidy bei Rusijos kosmonautai Anatolijus Ivanišinas ir Ivanas Vagneris – šios skylės ieškojo dar nuo rugpjūčio, kai buvo nustatyta, jog kosminė stotis orą praranda „didesniu nei numatomu greičiu“.

„Roskosmos“ oficialiame pareiškime nurodė, kad skylė surasta stoties tarnybiniame modulyje „Zvezda“, kuriame laikoma mokslinė įranga.

Pabrėžta, kad šis nuotėkis nėra ir nebuvo pavojingas astronautų gyvybei ar visos stoties vientisumui ir netrukdo tolesniam stoties naudojimui. Bet prarandamų gyvybiškai svarbių dujų kiekis reiškia, kad TKS deguonies sąnaudos padidės.

Skylę TKS įgula aptiko pirmadienio naktį – paiešką bendromis pastangomis atliko ir kosmose dirbantys žmonės, ir Žemėje esančių misijos valdymo centrų specialistų vykdyta analizė.

Pirmiausiai nuotėkio buvo ieškoma TKS amerikietiškame segmente, kuriam priklauso ir Japonijos, ir Europos kosmoso agentūrų sukurti moduliai. Vėliau C.Cassidy, A.Ivanišinas ir I.Vagneris persikėlė į rusišką segmentą, kur rinko duomenis iš įvairių stoties vietų.

Astronautai uždarė „Zvezda“ modulio priekinį ir galinį liukus, per kuriuos šis buvo sujungtas su kitais TKS moduliais ir tada ultragarsiniu nuotėkių ieškikliu rinko duomenis.

 

 

Tuo tarpu JAV ir Rusijos specialistai, dirbantys Žemėje, tuos duomenis dieną ir naktį analizavo bandydami surasti nuotėkio šaltinį. Nuotėkį suradus įgula vėl atidarė liukus tarp JAV ir Rusijos segmentų ir pradėjo įprastinę veiklą.

Padaryta išvada, kad oras iš stoties išeina dėl to, kad laikini temperatūriniai pokyčiai sumažina jos sandarumą, tačiau nutekančio oro srautas yra nekintančio stiprumo.

Rusijos pilotuojamos kosminės programos vadovas Sergejus Krikaliovas pabrėžė, jog tiksliai skylės vietai surasti dar reikės šiek tiek laiko, tačiau TKS niekada nebuvo idealiai sandari vien dėl to, kad joje veikia oro gryninimo sistemos.

„Tokie dujų nuotėkiai yra prognozuojami. Tai, kas vyksta dabar, viršija standartinio nuotėkio ribas ir, savaime suprantama, jeigu taip bus ilgą laiką, stočiai reikės papildomų oro atsargų. Tiksli nutekėjimo vieta dar nėra žinoma. Bet laiko turime. Nutekėjimo vieta, žinoma, yra. Ir tai nėra gerai, bet tai nėra kritiškai blogai“, – sakė S.Krikaliovas.

Vėliau „Roskosmos“ patikslino dujų nutekėjimo vietą.

 

Naujausiais duomenimis, nutekėjimas yra viename keturių iš „Zvezda“ segmento tarnybinių modulių – pernašos kameroje. Dar kartą patvirtinta, kad tokio dydžio dujų nutekėjimas grėsmės įgulai nekelia ir tik nestipriai pakeis astronautų darbo grafiką.

 

Tai nėra pirmas kartas, kai TKS įgulai teko lopyti stoties skyles. 2018 m. rugpjūtį 56 įgulos nariai Rusijos pagamintoje „Sojuz“ kosminėje kapsulėje, kuri buvo prijungta prie TKS, surado grąžtu padarytą skylę – informacijos, kaip ši skylė ten atsirado, oficialų tyrimą atlikę „Roskosmos“ atstovai nepaviešino, nors patvirtino, kad priežastis nustatyta.

Praėjusį savaitgalį TKS pasiekė nepilotuojama krovininė kapsulė „Cygnus“, kurioje buvo ir naujas kosminis tualetas – „Universali atliekų tvarkymo sistema“ (Universal Waste Management System, UWMS) bei keletas mokslinių eksperimentų bei technologijų demonstravimo sistemų, kuriomis siekiama pažangos įvairiose srityse – nuo medicinos iki mitybos nesvarumo sąlygomis.

Spalio 14 dieną iš Baikonūro kosmodromo link TKS turėtų pakilti ir 64 ekspedicijos įgula – įgulos vadas Segejus Ryžikovas, inžinierius Sergejus Kud-Sverčkovas ir NASA astronautė Kate Rubins.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (4)