[Žinios trumpai] Ankstyvą rytą Žemę pasieks „kanibalinis“ masinis Saulės vainikinis išmetimas, lekiantis 3 mln. km/h greičiu: kils stipri geomagnetinė audra (Video)  ()

Šiaurės pašvaistė gali būti matoma toli į pietus nutolusiose platumose – kuriose yra tokios šalys kaip Ispanija, Italija ir Graikija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akinančios šiaurės pašvaistės gali apšviesti dangų toli į pietus po to, kai buvo aptikta 17 Saulės išsiveržimų, sprogusių iš vienos Saulės dėmės, iš kurių du nukreipti tiesiai į Žemę.

Du iš šių išsiveržimų sukėlė „kanibalinį vainikinės masės išmetimą“, kuris pradėjo lėkti į Žemę 3 027 599 km/h greičiu. Kai kovo 30-osios naktį jis atsitrenks į Žemės magnetinį lauką, rezultatas bus galinga G3 geomagnetinė audra, teigia Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos Kosminių orų prognozių centras (SWPC). G3 audros priskiriamos stiprioms geomagnetinėms audroms.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA), remiasii agentūros penkių lygių Saulės audrų skale (G5 yra ekstremaliausia).

Saulės dėmė, vadinama AR2975, nuo pirmadienio (kovo 28 d.) iš Saulės plazmos šaudė elektra įkrautų dalelių blyksnius. Saulės dėmės yra saulės paviršiaus sritys, kuriose yra galingi magnetiniai laukai, sukurti dėl elektros krūvių srauto. Dėl to išsiskirianti energija paleidžia spinduliuotės pliūpsnius, vadinamus saulės blyksniais, arba sprogstamuosius saulės medžiagos srautus, vadinamus vainikinių masių išmetimu (CME).

„Kanibalinis“ vainikinės masės išmetimas įvyksta, kai greitai judantys Saulės išsiveržimai aplenkia ankstesnius išsiveržimus tame pačiame erdvės regione, nušluodami įkrautas daleles, sudarydami milžinišką kombinuotą bangų frontą, sukeliantį galingą geomagnetinę audrą.

 

Pasak SWPC, CME paprastai pasiekia Žemę per 15–18 valandų.  Tikimasi, kad antrasis CME aplenks ir „kanibalizuos“ pirmąjį, prieš atsitrenkdamas į Žemės magnetinį lauką apie kovo 31 d. 6 val. ryto Lietuvos laiku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()