Garsusis teleskopas Hubble žada atgauti jaunystę  (1)

Hubble teleskopas orbitoje skrieja nuo 1990 metų. Nuo to laiko žmonijai jis padovanojo daugybę įdomiausių kosmoso atradimų, tačiau kad ir kokia gera būtų technika, ji kartais genda. Hubble jau ne kartą įvyko įvairūs gedimai, o kai kurie mazgai dabar nebeveikia iš viso. O ir remontuotas jis ne vieną kartą – tą jau darė keletas skirtingų kosminių misijų. Tačiau astronautus ir NASA specialistus jau keleri metai kamavo vėl tas pats klausimas – Hublle aparatūrai būtinas remontas, tik kaip ir kada juos atlikti. Visgi sprendimas buvo priimtas, o dabar pristatytos ir būsimos remonto misijos detalės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaruosius kelerius metus NASA specialistams teko neblogas rebusas – kokį Hubble ateities planą pasirinkti. Siųsti į remonto misiją pilotuojamą misiją ar geriau remontą patikėti robotams. O gal apskritai, palikti viską kaip yra ir remonto pinigus panaudoti kitoms mokslinėms programoms vykdyti. Tiesa, pastaruoju atveju Hubble funkcionuotų geriausių atveju iki 2010 metų. Visgi dar 2006 metais priimto sprendimo nusiųsti pilotuojamą remonto misiją šiais metais neatsisakyta ir netgi pateiktos būsimos misijos (kuri vyks 560 km aukštyje virš Žemės paviršiaus) detalės.

Taigi, į misiją STS-125 skirs šatlas Atlantis – planuojama misijos data 2008 metų rugpjūtis. STS-125 ekipažą sudarys (matyti nuotraukoje iš kairės į dešinę ): K. Megan McArthur, Michael T. Good, Gregory C. Johnson, Scott D. Altman, John M. Grunsfeld, Michael J. Massimino, Andrew J. Feustel.

Kuomet erdvėlaivis priartės prie teleskopo, specialus manipuliatorius jį pritrauks prie „remonto aikštelės“, nuo kurios astronautai galės patogiai prieiti prie vidinių teleskopo mazgų.

Per 11 dienų misiją astronautai turės atlikti 5 išėjimus (kiekvienas užtruks po 6.5-7 valandos) į atvirą kosmosą. Jiems teks pakeisti nusidėvėjusius ar apskritai sugedusius mazgus. Kalbant konkrečiai, Hubble teleskope bus pakeisti visi 6 giroskopai, kontroliuojantys teleskopo padėtį erdvėje, įstatytos naujos akumuliatorių baterijos, atnaujintas šiluminės apsaugos šydas, suremontuotas spektrografas STIS ir pakeisti trys davikliai, padedantys teleskopą nukreipti tiesiai į tiriamą objektą.

Tačiau tai dar ne viskas – labiausiai astronomus džiuginanti žinia ta, jog šios misijos metu Hubble teleskope bus įmontuoti du absoliučiai nauji prietaisai. Panchromatinė (panchromatic) kamerą su plačiu apžvalgos kampu WFC3 (Wide Field Camera 3) ir spektrografas COS (Cosmic Origins Spectrograph). Iš esmės ši aparatūra kosmoso veteraną pavers į praktiškai naują prietaisą, sugebantį dar išsamiau ir plačiau papasakoti apie kosmoso paslaptis ir Visatos įdomybes.

Hubble spektrografų jautrumas išaugs 10-20 kartų, o taip pat padidės apžvalgos kampas ir prasiplės fiksuojamų bangų ilgio diapazonas. Astronomai tikisi, jog orbitinio teleskopo suminės galimybės padidės 90 kartų, pridurdami, jog 1990 metais, tik paleistas Hubble galėjo vienu metu stebėti 10 galaktikų, o po šio remonto šis skaičius padidės iki 900.

„Hubble galės sėkmingai veikti iki ateinančio dešimtmečio vidurio, o galbūt ir iki pat jo pabaigos“, - pareiškė pagrindinis NASA mokslinio skyriaus vadovas Alan Stern.

Įdomu dar ir tai, jog į savo misiją STS-125 ekipažo nariai pasiims IMAX formato kamerą ir su ja filmuos visus vykdomus darbus. Vėliau šie kokybiški vaizdai bus sumontuoti į dokumentinį filmą, kurį ekranuose galime tikėtis išvysti 2010 metais.

Astronomai jau dabar svajoja, kokius naujus atradimus bus galima daryti su atnaujintu teleskopu. Tačiau kol kas tai tėra planas – iki tol NASA turi sėkmingai įvykdyti du skrydžius į TKS (Tarptautinė Kosminė Stotis) ir tik tada bus leista vykdyti remonto misiją. Artimiausias skrydis į TKS turbūt įvyks vasario mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: