Į Marso tyrimus išskrido dar vienas tyrimų zondas  (2)

Phoenix Mars Lander - taip pavadintas naujasis Marso tyrimų zondas, rugpjūčio pradžioje su „Delta“ raketa pakilęs iš JAV Kanaveralo kyšulio. Kelionės tikslas tūrėtų būti pasiektas 2008 metais. Zondo pagrindinė užduotis - raudonosios planetos šiaurės ašigalio tyrimai. Tačiau ar apskritai šie tyrimai prasidės, dar kol kas neaišku - pagal dabartinę statistiką, tik 5 iš 15 paleistų tyrimų zondų sėkmingai pasiekė Marso planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zondui nepakaks vien tik sėkmingai nuskristi į planetos orbitą - pasinaudodamas vidiniais varikliai ir specialiu parašiutu jis privalės sėkmingai nusileisti ant Marso paviršiaus. Jeigu misija baigtųsi sėkmingai ir zondas sėkmingai pasiektų planetos paviršių, planuojama, jog tyrimams užteks 3 mėnesių. Per juos zondas turės pirmą kartą paimti Marso vandens mėginių. Pagal dabartines orbitines planetos nuotraukas matyti, jog šiaurės ašigalyje plytinčios ledo dykynės išsidėsčiusios netoli paviršiaus, tad marsaeigis galėtų nesunkiai iki jų dasigręžti.

Mokslininkams labai svarbu nustatyti, ar Marso ledas tam tikrais laikotarpiais tirpsta. Pagal orbitines nuotraukas, atrodo jog būtent taip ir yra - tam tikri planetos peizažo elementai liudija apie ten tekėjusius upelius. Jeigu tai pavyks įrodyti, tuomet atsiranda mokslinis pagrindas teigti, jog planetoje kažkada galėjo susiformuoti ir organinės medžiagos - kitaip sakant tam tikra gyvybė. Iš kitos pusės, jei tokių medžiagų Marse yra, didžiausia tikimybė, kad jos bus išsilaikiusios ledu padengtuose planetos regionuose.

Be ledo tyrimų ir organinių medžiagų paieškos, Phoenix Mars Lander dar stebės Marso atmosferą ir orų kaitą. Šis NASA projektas kainuos iš viso apie 420 milijonų dolerių.

Šaltinis: Американцы запустили космический аппарат Phoenix Mars Lander на Марс

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: