Pastebėtas galingos supernovos sprogimas (video)  (0)

Žvaigždė, sprogdama į supernovą, astronomams visuomet kelia ypatingą reginį bei pateikia nemažai informacijos apie Visatos atsiradimą ir gyvavimą. Bet toji, kuri buvo stebima praėjusių metų pabaigoje nepriskiriama įprastinėms - tai buvo galingiausias iki šiol užregistruotas sprogimas, o įdomiausia, jog ji dar niekada nebuvo pastebėta. Vos spėjo astronomai ją įregistruoti į duomenų bazes ir žvaigždės neliko...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas gi yra ta supernova? Supernova – paskutinė žvaigždės gyvavimo stadija. Tai sprogstanti žvaigždė, kurios šviesumas staiga padidėja kelis šimtus milijonų kartų (daugiau kaip 20 ryškių). Priklausomai nuo žvaigždės masės, skiriamos I ir II tipo supernovos. Sprogusios supernovos vietoje atsiranda ūkas (pluoštinis ūkas arba plerionas) ir susiformuoja neutroninė žvaigždė arba juodoji skylė.

Naudojant Havajų Keck, Kalifornijos Mont Hamiltono Lick ir kosminį X Chandra teleskopus, astronomai aptiko supernovą dabar vadinamą SN 2006gy, kuri buvo nutolusioje 240 milijonų šviesmečių nuo Žemės galaktikoje NGC 1260. Nepaisant šio atstumo, jos apšvietimas beveik penkis kartus viršijo visas šiuo metu stebėtas supernovas, o jos trukmė taip pat buvo išskirtinė - 70 dienų.

 
SN 2006gy sumodeliuotas sprogimas

Pasak Dave Pooley, Kalifornijos universiteto astronomo, žvaigždės apšvitimas siekė apie 50 milijardus kartų daugiau nei Saulės. Anot jo, tai paaiškinama išskirtine žvaigždės mase, kuri sudarė maždaug 150 saulių. Toks dydis sutinkamas tik dešimtą kartą tarp mūsų galaktiką sudarančių 400 miliardų žvaigždžių.

Žvaigždė, kuri sukėlė šį apokalipsišką įvykį, prieš sprogdama, matyt išmetė didelį kiekį materijos, tad astronomai lygina šį stebėjimą su galbūt tuo pačiu procesu pasižymėsiančia Paukščių tako žvaigžde Eta Carina.

Tačiau Marco Livio, Baltimorės (Merilando valstija) Space Telescope Science instituto astronomas pareiškė neesantis tikras kad Eta Carina ruošiasi tapti supernova, bet anot jo, ją reiktų atidžiai stebėti kadangi pastaroji yra tik 7.500 šviesmečių nuo mūsų. „Eta Carina sprogimas galėtų atstovauti mūsų modernios civilizacijos istorijoje pačiam didžiausiam žvaigždžių reginiui “ - teigė jis.

Mokslininkai mano kad pirmosios žvaigždžių kartos, gimusios ka tik po didžiojo sprogimo, buvo tokios pat masyvios kaip ir toji, kuri sprogo NGC 1260 galaktikoje, tad šis stebėjimas galėtų mums padėti geriau suprasti procesus, vykusius per pirmuosius Visatos amžius.

Paveikslėlis (apačioje) vaizduoja kokia galėtų būti ši supernova žiūrint iš arti. Apačioje kairėje, vaizdas, gautas iš žemės teleskopo Lick, optinės sistemos pagalba. Galaktika išsidėsčiusi kairėje, o sprogstanti į supernovą žvaigždė – kadro dešinėje. Apačioje dešinėje – tas pats vaizdas infraraudonaisiais spinduliais, gautas kosminiu teleskopu X Chandra.

Supernovos sprogimas

Parengta pagal:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: