Australijoje rastos galimai didžiausio pasaulyje paukščio liekanos (Foto)  ()

Centrinėje Australijos dalyje rasta pora kojų kaulų, kure priklauso galbūt didžiausiam kada nors mūsų planetoje gyvenusiam paukščiui. Įdomu tai, kad netoliese gali būti ir daugiau palaikų, kurie laukia, kol bus iškasti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dromornis stirtoni, kartais apibūdinamas kaip „ekstremalus evoliucinis eksperimentas“, yra keistų anatominių bruožų kratinys. Šio paukščio per didelis snapas kyšo iš per mažos kaukolės, o visa tai – ant 3 metrų aukščio ir iki pusės tonos svorio kūno, rašo „Science Alert“.

Šie 8 mln. metų senumo milžinai iš tikrųjų yra giminingi šiuolaikiniams paukščiams, pavyzdžiui, vištoms ir antims.

Dabar naujai atrastos gyvūno liekanos gali padėti išvengti spėlionių modeliuose, kuriais bandoma apibūdinti tikrąjį Dromornis rūšių dydį.

„Mes atradome tik apatines kojas, nes tik tiek ir iškasėme. Yra daug vilčių, kad didelė dalis likusio skeleto – jei ne visas skeletas – bus atrasta kito kasinėjimo metu“, – sakė paleontologas Adamas Yatesas.

Suakmenėję kaulai buvo aptikti Alkootos rezervate, vietoje, kuri pagarsėjusi daugybe fosilijų, esančioje už 190 km į šiaurės rytus nuo Alis Springso. Nuo 1986 m., kai šioje vietoje buvo pradėti kasinėjimai, rasta tūkstančiai suakmenėjusių įvairių gyvūnų egzempliorių.

Todėl daugumą Alkootos fosilijų reikėjo kruopščiai surūšiuoti pagal rūšis ir rekonstruoti, panaudojant kelių atskirų gyvūnų dalis. Tokios sudėtinės rekonstrukcijos neišvengiamai reikalauja tam tikro kūrybinio mąstymo, todėl kartais pasitaiko klaidų.

 

 

„Net jei teisingai nustatysite visas rūšis, t. y. sudėsite tinkamus kaulus su tinkamomis rūšimis, vis tiek turėsite proporcingų klaidų, nes, žinoma, tarp individų yra natūralių skirtumų“, – aiškino paleontologas.

 

Naujai atrastos paukščio kojų liekanos gali padėti tyrėjams daug tiksliau suprasti tikrąsias šių gyvūnų proporcijas. Tai taip pat padės paleontologams geriau identifikuoti daugiau D.stirtoni kaulų iš kitų sumaišytų fosilijų Alkootoje.

 

Pagal naujai aptiktų kojų kaulų dydį tyrėjai įtaria, kad palaikai priklauso D.stirtoni patelei, kurią komanda pavadino Deb. Norėdami patvirtinti savo įtarimus, jie ketina atlikti histologinį tyrimą.

Tuo tarpu Deb fosilijos ruošiamos laikinai eksponuoti muziejuose vėliau šiais metais. Kruopščiai išvalyti ir sukietinti plastikiniu acetatu, užpildančiu visus tarpus, kaulai bus išsaugoti ateities tyrimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()