Lietuvoje sparčiai keisis žiemos ir vasaros: ateina tropinės naktys  (13)

Kad sparčiai keičiasi klimatas, tikriausiai, esate girdėjęs kiekvienas. Dalis žmonių tuo jau neabejoja, dalis ir toliau faktus ignoruoja. Nežiūrint to, pokyčių padarinius galime pastebėti ir dabar: nors viduržiemis, bet nei storos sniego dangos, nei vyraujančios neigiamos oro temperatūros, deja, neturime (ir tai jau tampa XXI a. norma).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prognozuojama, kad Lietuvoje iki šio amžiaus pabaigos vidutinė metinė oro temperatūra didės nuo dabartinių 7,3 °C iki 8,5–10,1 °C. Daugės karščio bangų ir tropinių naktų, pailgės augalų vegetacijos sezonas, o šaltų dienų dar labiau sumažės.

Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis (apie 6–15 %), ypač žiemos sezonu. Tačiau dažnės sausringi laikotarpiai šiltuoju metų laiku. Baltijos jūros lygis, tikėtina, kils visą šimtmetį. Pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.

Na, o ko dar galime tikėtis iki šio amžiaus pabaigos ir apie kt. dalykus, galite pasiskaityti specialiai parengtame Lietuvos nacionaliniame pranešime apie JT Bendrosios klimato kaitos konvencijos įgyvendinimą (anglų k.). Prie ataskaitos nemažai prisidėjo LHMT klimatologas dr. Donatas Valiukas bei AM meteorologės Marilė Kosaitė ir dr. Judita Liukaitytė-Kukienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (13)