Turkijoje įsiūčio audra: paaiškėjo, kodėl tiek daug žuvusių žmonių - kaltas ne tik žemės drebėjimas!  ()

Po niokojančio žemės drebėjimo Turkijoje ir Sirijoje, prasideda kaltųjų paieškos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-09 Turkijoje įsiūčio audra: paaiškėjo, kodėl tiek daug žuvusių žmonių - kaltas ne tik žemės drebėjimas!  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijoje ir Sirijoje per žemės drebėjimus jau žuvo 16 035 žmonės, o aukų skaičius laikui bėgant didėja, todėl Turkijos žmonės ėmė plačiai pykti dėl jų šalyje esančių pastatų statybos kokybės ir standartų.

Kaip teigiama trečiadienį (vasario 8 d.) paskelbtame BBC pranešime, prastas taisyklių vykdymas prisidėjo prie daugelio pastatų griuvimo Turkijoje per žemės drebėjimus. Statybos taisyklės šalyje buvo sugriežtintos po ankstesnių nelaimių, paskutinį kartą 2018 m. Ataskaitoje teigiama, kad po 1999 m. žemės drebėjimo, nusinešusio daugiau nei 17 000 žmonių, buvo įvesti griežti saugos standartai.

Pagal naujausius reglamentus reikalaujama, kad žemės drebėjimo vietose esančiose konstrukcijose būtų naudojamas aukštos kokybės betonas, sutvirtintas plieniniais strypais. Kolonos ir sijos taip pat turi būti paskirstytos, kad būtų veiksmingai absorbuojamas žemės drebėjimų poveikis. Tačiau šie įstatymai buvo prastai vykdomi.

Neseniai pastatyti pastatai sugriuvo po žemės drebėjimo

Trečiadienį BBC ataskaitoje buvo patikrinti kai kurių neseniai pastatytų pastatų, kurie sugriuvo per paskutinius žemės drebėjimus, pavyzdžiai. Per pirmadienio žemės drebėjimą sugriuvo pastatas Malatijos mieste, kuris buvo baigtas statyti 2022 m. Buvo teigiama, šis pastatas buvo baigtas statyti laikantis naujausių žemės drebėjimo statybos taisyklių. Taip pat buvo skelbiama, kad visos naudojamos medžiagos buvo aukščiausios kokybės.

Kitas daugiabutis, Iskenderuno uostamiestyje baigtas statyti 2019 m. dėl žemės drebėjimo taip pat sugriuvo. Kitas pastatas, atidarytas Antakijoje 2019 m., buvo stipriai apgadintas.

Nors pastarieji žemės drebėjimai buvo galingi, ekspertai atkreipė dėmesį, kad tinkamai pastatyti pastatai turėjo atlaikyti drebėjimus, rašoma BBC pranešime.

Davidas Alexanderis, Londono universiteto koledžo ekstremalių situacijų planavimo ir valdymo profesorius, sakė, kad šio žemės drebėjimo intensyvumas buvo gana didelis, bet nebūtinai pakankamai didelis, kad būtų sugriauti gerai pastatyti drebėjimui atsparūs pastatai.

 

„Daugelyje vietų drebėjimo lygis buvo mažesnis nei maksimalus, todėl iš tūkstančių sugriuvusių pastatų galime daryti išvadą, kad beveik visi jie pastatyti nesilaikant jokio pagrįstai tikėtino žemės drebėjimo statybos kodekso“, – pridūrė Aleksandras.

Kritikai perspėja dėl vyriausybės teikiamų statybos amnestijų

Turkijos vyriausybė suteikė periodines statybos amnestijas – faktines teisines išimtis nuo mokesčio mokėjimo statiniams, kurie pastatyti neturint reikiamų saugos sertifikatų. Tačiau kritikai perspėjo, kad taikant tokias amnestijas gresia katastrofa didelio žemės drebėjimo atveju, priduriama BBC pranešime.

Pietų Turkijoje 75 000 pastatų visoje žemės drebėjimo zonoje buvo suteiktos statybos amnestijos, sakė Stambulo Turkijos inžinierių rūmų ir architektų rūmų miesto planuotojų rūmų sąjungos vadovas.

 

Ir likus vos kelioms dienoms iki paskutinių žemės drebėjimų, vietos žiniasklaida pranešė, kad parlamentas laukia naujo įstatymo projekto, kuris suteiktų tolesnę amnestiją už neseniai atliktus statybos darbus.

Pyktis ant valdžios čia nesibaigia

Be pykčio dėl pastatų standartų, Turkijos piliečiai taip pat griežtai pasmerkė vyriausybę dėl jos reakcijos į naujausius žemės drebėjimus. Naujienų agentūros AFP ketvirtadienį (vasario 9 d.) paskelbtame pranešime teigiama, kad policija nuo pirmadienio sulaikė 18 žmonių dėl „provokuojančių“ socialinių tinklų įrašų, kuriuose kritikuojamas vyriausybės elgesys po nelaimės. Socialinėje žiniasklaidoje keli žmonės skundėsi, kad jų provincijose trūksta paieškos ir gelbėjimo pastangų.

Trečiadienį Turkijos mobiliojo ryšio paslaugų teikėjams dėl didėjančios kritikos internete buvo užblokuotas „Twitter“. Paslaugos buvo atkurtos ankstyvą ketvirtadienį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()