Tiksinti bomba – gresia sunkiai suvokiamo masto katastrofa, kuri paveiks 40 mln. žmonių: ekspertai pašiurpę nuo jos masto (Foto)  ()

221,4 m aukščio Huverio užtvanka yra vienas didžiausių Amerikos inžinerijos žygdarbių ir vienas svarbiausių. Užtvanka suformavo Mido ežerą, didžiausią dirbtinį rezervuarą JAV, kuris drėkina 600 000 ha žemės ir aprūpina vandeniu daugiau nei 16 000 000 žmonių – tai gyvybiškai svarbus Kalifornijos ir Nevados gyventojų gyvybės šaltinis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kas atsitiktų, jei užtvanka sulūžtų – ir kiek tai tikėtina? Kadangi tiek Mido ežero, tiek jo intako Kolorado upės vandens lygis po metų metus trukusios mega sausros regione yra beveik rekordiškai žemas, tikimybė maža.

Vandens politikos ir teisės ekspertas, Arizonos universiteto profesorius emeritas Robertas Glennonas „Newsweek“ sakė: „Nelabai tikėtina, kad ji lūžtų, nes vandens nėra daug. Paprastai užtvankos lūžta, kai upė viršija užtvankos lygį“.

„Klausimas ar užtvanka sugrius yra puikus, bet aš jį suformuluosiu iš naujo. Labiau tikėtina, kad Mido ežero vanduo pasieks tokį lygį, ką mes vadiname negyvuoju baseinu (dead pool). Negyvas baseinas yra tada, kai vanduo aukščiau užtvankos yra taip žemai, kad pro ją nepraeina vanduo“.

Jei būtų pasiektas negyvojo baseino vandens lygis, tai būtų katastrofa. Didžioji dalis JAV pietvakarių gyvybės egzistuoja dėl Huverio užtvankos, o dėl katastrofinio užtvankos vandens lygio visos jos operacijos būtų nutrauktos.

 

Prieš statant Huverio užtvanką, JAV pietvakariai priklausė nuo laukinės Kolorado upės, kuri retkarčiais išsiliedavo ir užtvindydavo dirbamus plotus. Huverio užtvanka leido suvaldyti vandenį, kad to nebebūtų.

Huverio užtvanka taip pat buvo pastatyta taip, kad būtų patikimas vandens šaltinis JAV pietvakarių gyventojams, įskaitant didžiuosius miestus, tokius kaip Los Andželas.

Ji taip pat gamina elektrą. Huverio užtvanka kasmet pagamina apie 4 milijardus kilovatvalandžių elektros energijos, kuri tiekiama 1,3 milijono Nevados, Arizonos ir Kalifornijos gyventojams.

Jei Huverio užtvanka nustotų veikti, elektros tinklas būtų smarkiai paveiktas. Pajamomis, kurias generuoja elektros gamyba, taip pat finansuojamas jos išlaikymas. Užtvanka visiškai išsilaiko, vadinasi, jei ji neveiktų, pajamų remontui būtų sunku gauti.

 

„Negyvasis baseinas reikštų, kad nėra hidroenergijos, vandens tiekimo. Taigi yra 40 milijonų žmonių, kurie priklauso nuo Kolorado upės ir, jei per Huverio užtvanką nepratekės vanduo, tai paveiks vandens tiekimą 40 milijonų žmonių. Mes kalbame apie Didžiųjų Vakarų miestus, pietvakarių miestus. Mes kalbame apie žemės ūkį“, - sakė Glennonas.

Bet kiek tikėtinas šis scenarijus?

Fizinis užtvankos pažeidimas yra labai mažai tikėtinas. Norint sugriauti užtvanką, prireiktų stichinės nelaimės ar didžiulio sprogimo. Bet jei taip atsitiktų, Mido ežere sulaikytas vanduo išsilietų griūvant užtvankos sienoms.

Kai didžiausia ežero talpa yra maksimaliame 371 m lygyje, jame yra 3,5 km3 vandens. Tai yra pakankamai vandens, kad padengtų 40 500 km2 plotą, o tai yra maždaug Šveicarijos plotas.

Mido ežero vandens lygis nėra toks, koks buvo anksčiau, tačiau jis išlieka didelis. Jame yra pakankamai vandens, kad sukeltų bangą, kuri nusiaubtų žemiau užtvankos esančias teritorijas.

 

Sunku nuspėti, kiek teritorijų būtų pažeista, nes viskas priklauso nuo bangos atėjimo greičio. Tačiau banga iš Mido ežero greičiausiai nuplautų arba sunaikintų viską, kas yra jos kelyje.

Anthony F. Arrigo, Masačusetso Dartmuto universiteto komunikacijos docentas ir 2014 m. knygos „Imaging Hoover Dam: The Making of a Cultural Icon“ autorius, „Newsweek“ sakė: „Be užtvankų sistemos palei Kolorado valstiją nėra perdėta sakyti, kad JAV pietvakariai būtų beveik negyvenami. Priežastis, kodėl pietvakariai egzistuoja, kaip mes žinome šiandien, yra užtvankos. Nėra kitos priežasties“.

„Iš dangaus krintančio ar po žmonių kojomis esančio vandens tiesiog nepakanka, kad galėtų išgyventi milijonai gyventojų ir hektarų žemės ūkio. Vienintelė priežastis, kodėl Los Andželas sugebėjo išaugti į megapolį, yra ta, kad miestas gavo daug vandens vamzdžiais iš Kolorado upės“.

 

Nors fizinis užtvankos sugriuvimas nėra tikėtinas, negyvojo baseino vandens lygis – labai tikėtinas: pareigūnai mano, kad tai gali įvykti vos po kelerių metų.

Vasario 15 d. Mido ežero vandens lygis buvo 319,3 m. Tai tik apie 30 procentų viso jo pajėgumo. 2022 m. liepos mėn. ežero vandens lygis pasiekė visų laikų žemumą – 317 m.

Mido ežero vandens lygis iki 2024 m. liepos pabaigos gali pasiekti 302 m, pranešė JAV Melioracijos biuras dvejų metų Kolorado upės sistemos „tikimybinėje projekcijoje“. Tai yra „tikėtinas minimumas“, kurį ežeras gali pasiekti per 24 mėnesius.

Pareigūnai perspėjo, kad negyvasis baseinas gali būti pasiektas iki 2025 m., jei ežeras ir toliau džius tokiu greičiu, koks yra dabar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()