Antarktidos sniegas nusidažė kraujo spalva - mokslininkai skelbia pavojų (Foto)  ()

Ukrainos poliariniai tyrinėtojai teigia, kad sniego „žydėjimas“ prisideda prie klimato kaitos Žemėje, nes dėl šios spalvos jis atspindi mažiau saulės šviesos ir pradeda greičiau tirpti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplink Ukrainos poliarinę stotį „Akademik Vernadsky“ Antarktidoje pasirodė rožinis sniegas. Tokį neįprastą gamtos reiškinį lemia tai, kad sniege vystosi mikroskopiniai žalieji dumbliai. Apie fenomeną pranešė Nacionalinis Antarktidos mokslo centras.

Mokslininkai teigė, kad arktinė vasara dabar baigiasi ir šiuo metu sniego danga pradeda „žydėti“ veikiama dumblių. Jie turi tris spalvų stadijas: žalią, oranžinę ir violetinę arba tamsiai raudoną.

 

Žiemą dumbliai yra po sniegu „žalios“ versijos, kur vyrauja chlorofilo pigmentas. Tačiau atėjus šiltesniems orams jie iškyla į paviršių ir pradeda raudonuoti.

„Dumbliuose susidaro karotinoidai (šie junginiai, pavyzdžiui, nuspalvina morkas). Karotinoidai apsaugo dumblius nuo ultravioletinių spindulių“, - sakė mokslininkai.

Šiuo metu tyrinėtojai paėmė rožinio sniego mėginius, kad galėtų jį išsamiau ištirti. Kartu mokslo centras pažymėjo, kad sniego „žydėjimas“ prisideda prie klimato kaitos Žemėje, nes dėl šios spalvos jis atspindi mažiau saulės šviesos ir pradeda greičiau tirpti.

 

„Dėl to sniege vystosi vis daugiau ryškių dumblių, todėl jis tirpsta dar greičiau, taigi kasmet svarbu fiksuoti tiriamojo paviršiaus „žydinčio sniego“ plotą, kad būtų galima pamatyti klimato kaitos poveikio bendras tendencijas. Dabar mūsų biologai stotyje atlieka šį darbą, naudodami droną“, – pridūrė mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()