Turkijoje paslaptingos mirtys: žmonės miršta iš karto po išgelbėjimo - kas vyksta?  ()

Jie išgyveno žemės drebėjimus Turkijoje ar Sirijoje, kelias dienas laukė pagalbos po griuvėsiais, buvo išgelbėti ir netrukus mirė. Kas sukelia mirtį po išgelbėjimo?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-23 Turkijoje paslaptingos mirtys: žmonės miršta iš karto po išgelbėjimo - kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po didžiulių žemės drebėjimų Sirijoje ir Turkijoje Zeynep daugiau nei 100 valandų praleido po griuvėsiais pavirtusiais namais, kol gelbėtojai pagaliau sugebėjo ją išlaisvinti.

„Moteriai sekasi gerai, atsižvelgiant į aplinkybes“, – teigiama gelbėjimo darbuose dalyvavusios pagalbos organizacijos ISAR Germany (Tarptautinės paieškos ir gelbėjimo) vasario 10 d. pranešime spaudai.

Tačiau netrukus po to, kai buvo išgelbėta, Zeynep mirė.

„Ji vis dar juokėsi pakeliui į ligoninę“, – sakė greitosios medicinos pagalbos gydytojas Bastianas Herbstas, vienas iš ISAR gydytojų, padėjusių išgelbėti Zeynep iš griuvėsių.

Gali būti daugybė priežasčių, kodėl moteris mirė, sakė Herbstas. Galbūt ji turėjo vidinių sužalojimų, kurių gelbėtojai negalėjo iškart aptikti. O gal Zeynep mirė taip vadinama „išgelbėjimo mirtimi“.

Mirtis nuo šalto kraujo

„Išgelbėjimo mirtį sukelia įvairios priežastys“, - sakė Herbstas.

Viena iš jų yra hipotermija. Ledinė temperatūra žemės drebėjimo zonoje sutraukia žmonių, įstrigusių po griuvėsiais, kraujagysles. Šis susiaurėjimas užtikrina, kad per odą ar galūnes į aplinką būtų prarasta kuo mažiau vertingos kūno šilumos. Šiose kūno vietose kraujo temperatūra nukrenta, o širdyje ir aplinkiniuose organuose esantis šiltas kraujas užtikrina gyvybiškai svarbių organų funkcionavimą.

Zeynep pasveikimas buvo sudėtingas. „Turėjome ją daug kartų judinti, kad galėtume ją išlaisvinti“, – sakė Herbstas. Dėl šių judesių Zeynep kraujagyslės galėjo išsiplėsti, todėl šaltas kraujas galėjo tekėti į jos kūno širdį ir aplinkinius organus. Tai galėjo sukelti širdies aritmiją ir vėlesnę jos mirtį.

Inkstų pažeidimas ir skilvelių virpėjimas

 

Arba ji galėjo patirti inkstų pažeidimą ir širdies aritmiją.

Nors ji galėjo pajudinti kojas, „jos kojos buvo palaidotos po akmenimis ir griuvėsiais“, - sakė Herbstas. Gali būti, kad jos kojų audinys buvo pažeistas, todėl jos kūnas išskyrė mioglobiną – baltymą, atsakingą už deguonies pernešimą raumenų ląstelėse, kai audinys pažeidžiamas.

Kai aukos bus išlaisvintos iš griuvėsių ir staiga kraujas vėl gali netrukdomai tekėti visu kūnu, organizmas gali būti užtvindytas mioglobinu, o tai gali sukelti inkstų nepakankamumą ir su tuo susijusį kalio kiekio padidėjimą. Per didelis kalio kiekis organizme savo ruožtu gali sukelti skilvelių virpėjimą (nereguliaraus širdies ritmo tipą, dėl kurio širdis negali pumpuoti kraujo į likusį kūną), o tai ypač pavojinga žmonėms, kurie anksčiau sirgo širdies ligomis.

Mažiau streso sukelia mirtį

 

Streso hormonai gali palaikyti organų funkcijas. Kai po išgelbėjimo šie hormonai nuslūgsta, kraujotakos sistema gali žlugti.

Zeynep per žemės drebėjimą prarado vyrą ir vaikus.

„Galbūt ji tai suprato ir tai atėmė iš jos valią gyventi“, – sakė Bastianas Herbstas. – „Mes nežinome“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: