Kolumbijoje evakuojami žmonės: išsiveržė pavojingas ugnikalnis (video)  ()

Per paskutinį galingą šio ugnikalnio išsiveržimą žuvo 25 tūkst. žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Evakuacija Kolumbijoje prasidėjo po to, kai Nevado del Ruiso ugnikalnio seisminis aktyvumas išaugo iki tokio lygio, kuris nebuvo registruotas nuo didelio 1985 m. išsiveržimo. Apie tai praneša „The Watchers“.

Pranešama, kad Kolumbijos valdžia pradėjo evakuoti žmones, gyvenančius ugnikalnio šlaituose.

Kovo 20 d. įvyko galingas išsiveržimas, tačiau Kolumbijos geologijos tarnyba dar 10 dienų palaikė geltoną pavojaus lygį. Tada perspėjimas pirmą kartą nuo 2012 m. buvo padidintas iki oranžinės spalvos.

Kasdienis ugnikalnio seisminis aktyvumas pradėjo smarkiai didėti kovo 24 d., kai buvo užfiksuota daugiau nei 9400 žemės drebėjimų. Ir jau kitą dieną žemės drebėjimų skaičius viršijo 11 000, o tai buvo didžiausias užfiksuotas skaičius nuo 1985 m. išsiveržimo.

Be to, nuo praėjusių metų spalio ugnikalnio krateryje buvo stebimos šiluminės anomalijos, kurios registruojamos naudojant palydovus. Visa tai, pasak mokslininkų, rodė galimą magmos išsiveržimą.

Balandžio pradžioje ugnikalnio teritorijoje užfiksuota 5400 žemės drebėjimų, 6 iš jų viršijo 2,0 balo stiprumą. Vulkanas taip pat išmetė į 1200 metrų aukštį pelenų ir dujų stulpą.

 

Kolumbijos geologijos tarnyba perspėja, kad artimiausiomis dienomis ar savaitėmis gali įvykti dar didesnis išsiveržimas nei per pastaruosius 10 metų.

Dėl išsiveržimo pareigūnai uždarė Los Nevados nacionalinį gamtos parką ir pradėjo prevencinę netoli veikiančio ugnikalnio viršūnės esančių gyventojų evakuaciją. Be to, visos mokyklos, esančios 10 km atstumu nuo ugnikalnio kraterio, pamokas ves internetu. Skaičiuojama, kad išsiveržimas gali paveikti apie 30 bendruomenių.

Mokslininkai pažymi, kad Nevado del Ruisas yra sprogstamasis ugnikalnis. Jo išsiveržimai apima uolienų sunaikinimą ir jų išmetimą dideliu greičiu kartu su karštomis dujomis ir skysčiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()