Piktas gamtos pokštas – Žemėje rastos naujos nuodingų paukščių rūšys: jų nuodai gali būti mirtini! (Video)  ()

Naujosios Gvinėjos atogrąžų miškuose mokslininkai aptiko dvi naujas paukščių rūšis, „apsiginklavusias“ galingu neurotoksinu, kuris didelėmis koncentracijomis gali sukelti stiprius traukulius ir net mirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujosios Gvinėjos atogrąžų miškuose po daugiau nei 20 metų pertraukos buvo aptiktos dvi naujos nuodingų paukščių rūšys. Šie plunksnuočiai turi daug neurotoksinų, todėl jie yra vieni nuodingiausių paukščių pasaulyje. Susipažinkite su regento švilpiku (Pachycephala schlegelii) ir rudagalviu varpučiu (Aleadryas rufinucha) – naujais nuodų paukščių klubo nariais, rašo „IFL Science“.

Šie paukščiai paplitę šioje pasaulio dalyje, tačiau tik dabar buvo atrasta, kad jie yra nuodingi.

Šie „pikti paukščiai“ yra ginkluoti batrachotoksinu, galingu toksinu, kuris buvo pavadintas pagal graikišką žodį varlė (Batrachos). Tai vienas stipriausių mokslui žinomų neurotoksinų ir pirmą kartą buvo aptiktas nuodingose ​​medlaipėse varlėse (dart poison frog, Dendrobatidae). Tačiau, kaip paaiškėjo, tokį ginklą turi ir paukščiai.

 

Manoma, kad paukščiai toksiną gauna iš savo mitybos: vartodami toksišką maistą paverčia jį nuodais, kurie vėliau patenka į jų audinius. Didelės koncentracijos toksinas gali būti mirtinas žmonėms, sukelti stiprius traukulius.

 

Tačiau nereikia baimintis, nors ant medlaipių varlių odos yra užtektinai šių nuodų sukelti rimtą sveikatos sutrikdymą, tačiau paukščių plunksnose yra mažesnės dozės. Tačiau jie vis tiek gali naudoti savo toksiną kaip gynybos mechanizmą. Vietiniai sako, kad jų mėsa degina kaip čili pipirai.

Kadangi nuodingų paukščių rūšių atsiranda vis dažniau, mokslininkai nori daugiau sužinoti, kaip ir kodėl jie naudoja savo neurotoksinus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()