Neįtikėtina: birželio 2 d. Lietuvoje iškrito 6 cm sniego (Foto)  (1)

Pirmosios vasaros dienos Lietuvoje ne visad buvo tokios svetingos, kaip šiemet. Lygiai prieš 95-erius metus, 1928 m. birželio 2 d., iš dangaus pasipylė sniegas. Pavasarinius batus teko slėpti, mat vietomis prisnigo ir 3–6 cm, praneša „Orai ir klimatas Lietuvoje“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lygiai prieš 95 metus, birželio pradžioje, nemažoje Lietuvos dalyje buvo susidariusi sniego danga, kuri išsilaikė net keletą dienų. Šis istorinis įvykis yra netgi užfiksuotas nuotraukoje: „Apsnigtas 1928 m. birželis, kunigo Vinco Birbilo laiškas seseriai (LTRFt 21778)“. 2021 metais LHMT patyrinėjo turimus archyvus ir patvirtino, kad nuotrauka tikra, sniego tada tikrai buvo“, – feisbuko paskyroje pasidalino „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Jų teigimu, pati storiausia sniego danga 1928 m. birželio 2 d. išmatuota Kauno meteorologijos stotyje – netgi 6 cm. Taip pat prisnigo Marijampolėje ir Lazdijuose (4 cm), Šikšnių dvare (3 cm), Katiliškiuose ir Varėnoje (2 cm) bei Prienuose (1 cm).

„Storiausia sniego danga susiformavo pietvakarinėje ir pietinėje Lietuvos dalyje. Dar iš vakaro, birželio 1 d., Kauno meteorologijos stotyje buvo išmatuota 1 cm, taip pat prie matavimo duomenų paliktas įrašas „birželio 1 d. vakare apie 6 val. (t. y. 18 val. – OiKL pastaba) pradėjo snigti ir sniegas krito visą naktį“. Nors sniego danga susidarė ne visoje Lietuvoje, tačiau snigo ir kituose Lietuvos regionuose. Birželio 1-2 d. snygis fiksuotas Dotnuvoje, Joniškyje, Molėtuose, Palangoje, Panevėžyje, Tauragėje, Ukmergėje ir Vilniuje. Daugelyje vietovių minimali oro temperatūra buvo artima 0–2 °C (šalta, bet ne rekordas)“, – rašo „Orai ir Klimatas Lietuvoje“.

 

Birželio 3 d. sniego Lietuvoje nebeliko.

Įdomu ir tai, kad 1928 m. birželio mėnesis Lietuvoje buvo beveik pats šalčiausias per visą stebėjimų istoriją (vidutinė mėnesio temperatūra netgi buvo truputį žemesnė nei tų metų gegužės mėnesio).

„Birželis buvo toks šaltas, kad priminė šaltą gegužę. Negana to, tų pačių metų kalendorinė vasara irgi buvo labai šalta. Ji pasitaikė tokia trumpa ir rekordiškai šalta, kad 1928-uosius galima beveik įvardinti kaip metus be vasaros. Jūs to tikrai nenorėtumėte pakartoti šiais laikais“, – teigiama įraše.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai (1)