Nuo miesto legendos iki nerimą keliančio fakto: ar jūsų kavoje yra maltų tarakonų?  ()

Pasirodo, savo kasdieniame kavos puodelyje galite rasti netikėtą ingredientą – tarakoną. Bent jau taip pasakoja populiarios miesto legendos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar gali būti, kad mūsų kasdieniame gaivinamajame gėrime slypi netikėtas ingredientas? Ar tai gali būti... tarakonai? Apie tai parašė „IFLScience“.

Šio gando atsiradimo pradžią galima atsekti iki 2009 m. interviu, kai Montanos universiteto biologas Douglasas Emlenas papasakojo anekdotą, kuriame dalyvavo George'as Eicworthas, žymus Kornelio universiteto entomologijos profesorius.

Su malonumu prisimindamas G. Eicworthą kaip „vieną didžiausių entomologų“, D. Emlenas papasakojo apie jų bendras kokybiškos kavos paieškas keliaujant. Dėl nepajudinamo G. Eicwortho atsidavimo kofeinui jie nukrypo nuo praminto kelio, net 45 minutėms nusuko nuo maršruto, ieškodami tobulo puodelio.

Susidomėjęs D. Emlenas juokaudamas paklausė, kas lėmė tokį lanką, ir sužinojo, kad tai dėl G. Eicwortho alergijos tarakonams – ligos, kuria jis susirgo ilgus metus dirbdamas su vabzdžiais kaip profesionalas. Jis primygtinai reikalavo naudoti tik šviežiai maltą, nesmulkintų pupelių kavą, nes viešai parduodama, perdirbta kava iš didžiulių atsargų dažnai yra užkrėsta tarakonais, todėl ji netinkama vartoti.

Nustatyti šio teiginio teisingumą yra sudėtinga užduotis. Visuotinai žinoma, kad JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) nustatė priimtinus natūralių teršalų, įskaitant vabzdžius, pelėsius, musių kiaušinėlius ir lervas, net graužikų kailius ir išmatas, kiekius maisto produktuose, skirtuose vartoti žmonėms.

Ankstesni FDA atlikti bandymai iš tiesų nustatė kavos užkrėtimą vabzdžiais. Tačiau svarbu suprasti, kad terminas „vabzdys“ apima daugybę vabzdžių rūšių, ir tik nedidelė dalis jų priklauso tarakonų šeimai. Pasak FDA atstovo, kava dažniau užkrėsta vabzdžiais, tokiais kaip kavos vabalas ar kavos pupelių straubliukas, o ne tarakonais.

 

Kaip nedviprasmiškai pareiškė FDA atstovas: „Tarakonai kavoje būti negali“. Kenkėjų kontrolės įmonė „Presto-X“ patvirtina, kad kavos gamintojai stropiai laikosi šių reikalavimų. Jų 2017 m. tinklaraštis išdidžiai teigia, kad didžiausios kavos gamyklos, kurias jie aptarnauja, visiškai neturi problemų su tarakonais.

Tačiau, nepaisant šių patikinimų, mažai tikėtina, kad jūsų kavoje nėra tarakonų pėdsakų. Tarakonai, kaip ir jų kolegos graužikai, yra visur. Kaip nenoriai prisipažino D. Emlenas, kartais sunku rasti pastatą, kuriame visiškai nebūtų šių vabzdžių.

2012 m. atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 85 % JAV miestų vaikų miegamųjų dulkėse aptinkamas tarakonų alergenų. Be to, geriausia vieta tarakonams veistis ir, atitinkamai, su didžiausiu jų alergenų kiekiu, yra ne kas kita, kaip virtuvė.

 

Be to, 2019 m. atliktas tyrimas parodė, kad tam tikras kavos aromato elementas yra nenumaldomai patrauklus tarakonams.

Tačiau „Presto-X“ teigimu, vabzdžius vilioja ne pati kava, o kiti šalia laikomi maisto produktai. Grietinėlė, cukrus ir kiti panašūs produktai, palikti lauke, tampa delikatesu tarakonams. Laikydami šiuos ingredientus saugius ir greitai išvalydami išsiliejusią kavą, galite nuo jų apsisaugoti.

Taigi, nors mažai tikėtina, kad jūsų kava yra užkrėsta tarakonų, tai nereiškia, kad joje visiškai nėra mažų šių vabzdžių gabalėlių. Tačiau, jei atsižvelgsite į galimą puodelio turinį, ši galimybė gali būti nepateisinama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()