Apsaugo net 99%! Mokslininkai sukūrė superefektyvią priemonę nuo uodų  ()

Izraelio mokslininkai sukūrė naują „cheminę maskuotę“, kuri galėtų veiksmingiau apsaugoti nuo įkyrių uodų įkandimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į šiaurinį Žemės pusrutulį atėjo vasara. Tačiau kartu su saulės spinduliais, ilgesniais vakarais ir aukštesne temperatūra šis sezonas atneša ir neišvengiamą uodų bangą bei jų įkandimus.

Dar blogiau yra maliariją pernešančios vabzdžių rūšys, dėl kurių įkandimų kasmet pasaulyje miršta šimtai tūkstančių žmonių.

Kovai su jais Izraelio Hebrajų universiteto mokslininkai sukūrė naują vabzdžių repelentą – „cheminę maskuotę“, kuri, pasak jų, 99 proc. uodų sulaiko nuo tūpimo ant odos, ant kurios medžiaga yra užtepta.

„Pirma, tai mechaninė apsauga nuo uodų įkandimo per odą. Antra, šis celiuliozės polimeras veikia kaip cheminė maskuotė, – aiškina Hebrajų universiteto Žemės ūkio, maisto ir aplinkos fakulteto vyriausiasis tyrėjas daktaras Jonathanas Bohbotas. – Jis apsaugo nuo jūsų kvapo, kuris traukia uodus, o tada taip pat labai lėtai išskiria mūsų repelentą. Taigi, jis prailgina apsaugos trukmę“.

Pasak J.Bohboto, įprasti vietinio poveikio repelentai – t. y. tie, kurie tepami ant odos – veikia taip, kad neleidžia uodams įkąsti žmogui. Komandos sukurtas repelentas veikia taip, kad uodai apskritai neleidžia priskristi prie žmogaus.

Formulė yra dviejų natūralių komponentų derinys: indolo – kvapiosios medžiagos, randamos gėlėse, ir polimero, vadinamo celiulioze.

Tyrėjų išvados, paskelbtos balandžio mėnesio žurnale „PNAS Nexus“ publikuotame tyrime, rodo, kad ant žmogaus odos užtepus ploną sluoksnį celiuliozės nanokristalų, uodų kandžiojimas sumažėja 80 proc.

 

Be to, nustatyta, kad bendras celiuliozės nanokristalų ir indolo poveikis 99,4 proc. sumažino uodų kiaušinėlių dėslumą.

„Šio polimero ir mūsų repelento derinys yra tobula asmeninės apsaugos sistema, kokią tik galite įsivaizduoti – tolimojo poveikio ir ilgalaikės trukmės“, – sako J.Bohbotas.

Jo komanda teigia, kad tikisi naująjį repelentą pateikti rinkai kitais metais.

Parengta pagal „Euronews“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()