Lėtas skendimas. Šiurpi NASA animacija parodo jūros lygio kilimą per pastaruosius 30 metų (Video)  ()

Mokslininkai parodė kraują stingdantį vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip vandens lygis pasaulio vandenyne kasmet lėtai kyla.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau kelis dešimtmečius mokslininkai tvirtina, kad žmogaus veikla nenumaldomai priartina planetą prie globalinio atšilimo – ateityje sulauksime vis intensyvesnių karščio bangų, o jūros lygis nenumaldomai kyla, rašo „Science Alert“.

Klimato pasekmės gali atrodyti trumpalaikės, tačiau NASA mokslininkai sukūrė naują animaciją, kuri vaizdžiai parodo, kaip per pastaruosius 30 metų pasikeitė pasaulio vandenynų lygis – vaizdo įrašas atrodo kaip lėtas skendimas.

Darbo autorius Andrew Christensenas, NASA mokslo vizualizacijos studijos duomenų vizualizatorius. Savo animacijoje jis naudojo duomenis apie pasaulinius jūros lygio pokyčius 1993–2022 m., užfiksuotus palydovų, skridusių virš Žemės Animacijos autorius sudėtingus skaičius pavertė kažkuo labiau suprantamu ir, tiesą sakant, kraupiu.

Tyrimai rodo, kad per pastaruosius 30 metų pasaulinis jūros lygis pakilo kiek daugiau nei 9 centimetrus. Tai gali atrodyti nereikšminga, bet Christensenas jas vizualizavo kaip vandenį, besitaškantį už lango stiklo, panašų į laivo iliuminatorių. Animacija atrodo itin tikroviškai.

Trys dešimtmečiai visos Žemės istorijos kontekste atrodo labai nereikšmingi, tačiau mokslininkai pastebi, kad taip nėra. Tikimasi, kad jūros lygio kilimas paveiks milijonus žmonių: pakrantės greičiausiai „išnyks“, jei išmetamųjų teršalų kiekis nebus sumažintas iki nulio.

Animacijos autoriai pastebi, kad ji skirta parodyti žmonijai, kad žmonių veikla turi savo pasekmes ir jos yra gana tikros. Pasak Christenseno, leidžiant animaciją 85 colių įstrižainės ekrane, kurio raiška yra 4K, vaizdo įraše esančios matavimų etiketės atitinka tikrąsias. Tiesą sakant, tyrėjai per iliuminatorių atkuria laivo „lėtą skendimą“.

Nuo 1993 m. jūros lygis buvo reguliariai matuojamas palydovais, kurie seka mikrobangų signalus iš vandenyno paviršiaus. Be to, ši informacija transformuojama ir jos pagalba galima apskaičiuoti jūros paviršiaus aukštį.

Pasak NASA Žemės mokslų skyriaus direktorės Karen St. Germain, turėdami aiškų vaizdą apie pastarojo meto jūros lygio kilimą, mokslininkai gali geriau numatyti, kiek ir kokiu greičiu toliau kils vandenynai.

 

Duomenys naudojami globaliuose klimato modeliuose, kuriuose bandoma suderinti įvairius mūsų planetos paviršiaus būklės elementus. Tyrėjai pastebi, kad Žemės atmosfera milijonus metų buvo „patogi antklodė“ planetai, tačiau dabar Žemė tiesiogine prasme merdėja nuo išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų svorio. Be to, vandenynai sugeria rekordiškai 90 % šilumos, kurią žmonės savo veikla įnešė į planetos sistemą.

Tiesą sakant, keli viršutiniai vandenyno metrai sukaupia tiek šilumos, kiek ir visa Žemės atmosfera. Kai jūros vanduo įkaista, jis plečiasi, pakeldamas jūros lygį. Štai kodėl mokslininkai mano, kad tokios animacijos gali priversti žmones kitaip pažvelgti į aplinkos problemas, parodydamos, kad jos visos yra tikros ir auga greičiau, nei galėtume pagalvoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()