Mokslininkai pakraupę. „Žemė tokio dalyko nematė pastaruosius 120 000 metų“  (1)

Kai kurie mokslininkai mano, kad ši liepa yra karščiausias mėnuo Žemėje per pastaruosius 120 000 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-07-29 Mokslininkai pakraupę. „Žemė tokio dalyko nematė pastaruosius 120 000 metų“  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023-ųjų liepa eina į pabaigą, o mokslininkai tai jau laiko rekordu – tokio karščio Žemėje nebuvo užfiksuota per visą meteorologinių stebėjimų istoriją. ES Copernicus klimato kaitos tarnyba praneša, kad nuo mėnesio pradžios užfiksuoti 23 vidutinės paros temperatūros rekordai.

Greičiausiai antrasis šios vasaros mėnuo taps lyderiu kategorijoje „karščiausia liepa“ per pastaruosius 120 tūkstančių metų. Tačiau mokslininkai neskuba atkimšti šampano švęsdami rekordą. Jie mano, kad dabartinio atšilimo priežastis yra žmonijos veikla, o pirmiausia tai liečia iškastinio kuro deginimą.

Ši liepa jau parodė savo charakterį nuo pat pirmųjų dienų: liepos 6-oji tapo karščiausia diena planetoje stebėjimų istorijoje. Vėlesnėmis dienomis užfiksuoti 23 temperatūros rekordai, nuo kurių Europoje nukentėjo keli žmonės, buvo net nepakeliamo karščio aukų.

Preliminariais mokslininkų skaičiavimais, vidutinė temperatūra planetoje pirmąsias 25 liepos dienas buvo 16,95 laipsnio. 2019 metų liepos mėnesį vidutinė temperatūra buvo 16,63 laipsnio. Panašios temperatūros reikšmės, anot mokslininkų, buvo maždaug prieš 120 tūkst. metų.

 

Kad apsaugotų Žemę nuo tolesnio atšilimo, žmonija turi sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir suvokti, kad klimato apsauga ir kova už aplinką yra būtinybė.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(6)
(-1)

Komentarai (1)