Erkės perneša naują ligą: išsivysto gyvybei pavojinga alergija  ()

Amerikiečiai vis dažniau serga reta alergija mėsai, kurią sukelia erkių įkandimai, skelbia tyrėjai. Jie mano, kad ši problema palietė jau 450 000 žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį paskelbti nauji Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenys rodo, kad labai padaugėjo alfa-gal sindromo atvejų.

Ši alergija sukelia galimai gyvybei pavojingą reakciją į kelių rūšių mėsą ir gyvūninės kilmės produktus.

JAV mokslininkai nustatė, kad alfa-gal šaltinis – tam tikros rūšies erkių seilės.

Ligą pernešančią erkę atpažinti galima pagal baltą dėmę ant nugaros. Jos dažniausiai aptinkamos pietinėje ir rytinėje JAV dalyse, tačiau ekspertai įspėja, kad dėl klimato kaitos šios erkės plinta į naujas teritorijas.

Erkės įkandimo metu perduotas sindromas gali sukelti sunkią reakciją, jei žmogus valgo raudoną mėsą ir gyvūninius produktus, pagamintus iš žinduolių.

Alfa-gal sindromą turintiems žmonėms pavojinga valgyti kiaulieną, jautieną, triušieną, avieną, elnieną, želatiną, pieną ir kai kuriuos jo produktus.

Medicinai dar menkai pažįstamo sindromo simptomai – skrandžio spazmai, viduriavimas, dilgėlinė ir dusulys, kuris gali sukelti mirtiną anafilaksiją.

CDC teigia, kad alfa galio sindromas gali pasireikšti skirtingai – nuo lengvų iki gyvyvei pavojingų simptomų. Pavyzdžiui, ištikus anafilaksijai, būtina skubi medicininė pagalba.

Kartais alerginės reakcijos simptomai visai nepastebimi. Taip yra, nes organizmas lėtai virškina mėsą.

CDC teigia, kad nuo 2010 m. nustatyta daugiau kaip 110 000 alfa-gal sindromo atvejų. Tačiau pastaraisiais metais atvejų skaičius nuosekliai augo. Alfa-gal sindromą diagnozuoti sudėtinga, todėl manoma, kad alergija mėsai dėl šios priežasties galėjo išsivystyti jau 450 000 amerikiečių.

 

Praėjusiais metais atlikus 1 500 gydytojų ir sveikatos priežiūros darbuotojų apklausą paaiškėjo, kad 42 proc. jų niekada nebuvo girdėję apie šį sindromą.

Apklausoje, kurią ketvirtadienį taip pat paskelbė CDC, maždaug trečdalis jų teigė „nelabai pasitikintys“ savo gebėjimais atpažinti šią ligą. Tik 5 proc. teigė, kad „labai pasitiki“ savo gebėjimais alfa-gal sindromo diagnostikoje.

Šis sindromas buvo aptiktas tik 2008 m. atsitiktinai, kai JAV mokslininkams testuojant vėžiui gydyti skirtą vaistą.

 

Ixodes holocyclus – dar žinoma kaip paralyžiuojanti erkė – taip pat sukėlė panašią alergiją mėsai Australijos Sidnėjaus regione.

Specialistai įspėja žmones prisidengti lauke ir reguliariai pasitikrinti, ar neįsisiurbė erkė. Šios kraujasiurbės gali perduoti pavojingas ligas – erkininį encefalitą ir Laimo ligą. Erkės ypač aktyvios vasarą, kai žmonės linkę leisti laiką gamtoje.

CDC pataria naudoti repelentus nuo vabzdžių arba iš anksto apdoroti drabužius chemine medžiaga, vadinama permetrinu.

Parengta pagal BBC inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()