Ryžiai, kakava ir apelsinai: stichiniai orai naikina pasaulinę maisto produktų rinką  ()

Stichinės nelaimės, nepalankios oro sąlygos ir invazinės ligos – visa tai prisidėjo prie kai kurių svarbiausių pasaulio maisto produktų rinkos suniokojimo, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keli uraganai ir mirtinos bakterijos nusiaubė apelsinus Amerikoje, o smarkios liūtys sugadino kakavos pupeles Vakarų Afrikoje. Trečiadienį Azijoje ryžių kaina pasiekė aukščiausią lygį per beveik 15 metų, o Kinijoje kiaulienos kainos smuko taip smarkiai, kad infliacija tapo neigiama.

„Business Insider“ pateikia apžvalgą, kas pastaruoju metu vyko pasaulyje.

Apelsinų sultys

Liepos 28 d. apelsinų sulčių ateities sandoriai pasiekė visų laikų rekordą, nes citrusinių vaisių pasėliams visoje JAV pakenkė keli uraganai ir išplitusi „citrusų žaluma“ – nepagydoma vabzdžių platinama liga.

ICE JAV šaldytų apelsinų ateities sandorių indeksas pasiekė rekordinę 317,5 (JAV dolerių už svarą) ribą – rodiklis, atspindintis, kad apelsinų sulčių gamyba JAV yra mažiausia per „daugiau nei 100 metų“, – laikraščiui „Financial Times“ sakė Matthew Joyner, „Florida Citrus Mutual“ generalinis direktorius.

Didžioji dalis JAV išauginamų apelsinų gaunama iš Floridos, kurią apsunkino uraganai ir šaltis. Ne tik nepalankios oro sąlygos, bet ir atsinaujinęs patogenų sukėlėjas nuniokojo derlių Amerikoje ir Brazilijoje.

Tai lėmė apelsinų pasiūlos trūkumą, dėl kurio pakilo kainos, kurios galiausiai pasieks vartotojus.

Kinijos kiauliena

Nuo praėjusių metų liepos mėn. Kinijos kiaulienos kainos sumažėjo daugiau kaip ketvirtadaliu, nes mėsos pasiūlos perteklius smarkiai paveikė vartotojų maisto produktų kainas ir Azijos valstybėje prasidėjo defliacijos laikotarpis.

Kiauliena yra svarbi Kinijos vartotojų kainų indekso krepšelio dalis – pagal „Economist Intelligence Unit“, ji sudaro apie 3 proc. krepšelio.

 

„Todėl galima apytiksliai pasakyti, kad kiaulienos kainai padidėjus 10 proc., vartotojų kainų indeksas padidės 0,3 proc.“, – teigiama EIU tyrimo pažymoje, pabrėžiant šio gyvūno svarbą ekonomikai.

Nacionalinio statistikos biuro duomenys parodė, kad liepos mėn. kiaulienos kainos, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 26 proc., o tai yra didelis kritimas didžiausiam pasaulyje šios mėsos gamintojui ir vartotojui.

Kakavos pupelės

Apelsinų sultys nėra vienintelis saldumynas, kurio vertė pastaruoju metu šoktelėjo – pirmadienį kakavos pupelių ateities sandorių kaina pakilo iki aukščiausio lygio nuo 2011 m.

Kakavos pupelių, daugiausia naudojamų šokoladui gaminti, vertė auga dėl tiekimo krizės, kurią sukėlė gausūs lietūs ir Vakarų Afrikoje išplitusi juodoji ankščių liga, dėl kurios kakavos ankštys supuvo.

Azijos ryžiai

 

Ryžiai nebuvo tokie brangūs beveik 15 metų. Dabar itin sausi orai Tailande ir Indijoje ir savojo eksporto draudimas skatina pasaulinį šios kultūros trūkumą.

Remiantis trečiadienį „Bloomberg“ paskelbtais Tailando baltųjų ryžių eksportuotojų asociacijos duomenimis, Tailando baltųjų ryžių kaina siekia 648 JAV dolerių už toną – daugiausiai nuo 2008 m. spalio mėn.

Prasidėjus El Nino reiškiniui, kai Ramiojo vandenyno temperatūra pakyla, Tailando ūkininkai skatinami pereiti prie auginimo kultūrų, kurioms reikia mažiau vandens.

Indija, dar viena svarbi gamintoja, praėjusį mėnesį pratęsė eksporto draudimą, kad apsaugotų vidaus tiekimą, ir tai padidino nuogąstavimus dėl tiekimo trūkumo pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()