NASA tiesiai į audros debesį pasiuntė žvalgybinį lėktuvą U-2. Kas buvo po to  ()

Naujo tyrimo pagalba tarptautinei mokslininkų grupei pavyko surinkti pačius išsamiausius duomenis apie gama spinduliuotę ir audros debesis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodama orlaivį ER-2, kuris yra modifikuota garsaus amerikiečių žvalgybinio lėktuvo U-2 versija, NASA atliko labai svarbų naują tyrimą. Orlaivis buvo išsiųstas labai arti audros debesų 18 km aukštyje, siekiant gauti naujausius duomenis tiek apie pačius debesis, tiek apie gama spinduliuotę. Pasak mokslininkų, pirmą kartą jie gavo išsamiausių duomenų apie atmosferos reiškinius, rašo „Space“.

Dar devintajame dešimtmetyje NASA įsigijo du U-2 žvalgybinius lėktuvus, kurie buvo panaudoti kuriant ER-2 lėktuvą. Nuo to laiko, skrisdami iki 21 km aukštyje, aprūpinti moderniais prietaisais, šie lėktuvai sugebėjo atlikti 4500 atmosferos reiškinių tyrimo misijų. Vienas iš šių orlaivių buvo įtrauktas į naują tyrimą, kurį atliko tarptautinė mokslininkų grupė, globojama NASA.

Kaip žinia, perkūnija gali sukurti labai stiprias tiek kylančias, tiek besileidžiančias vėjo sroves, kurių greitis yra didžiulis. Ledo kristalai šiuose srautuose susiduria, elektronai išmetami ir taip sukuriami elektriniai laukai. Taip žaibai pasirodo audros debesyse. Taip pat atsitinka, kad šie laisvai plaukiojantys elektronai gali sukurti gama spinduliuotės pliūpsnius, energingiausią spinduliuotę elektromagnetiniame spektre.

 

Per perkūniją gali atsirasti dviejų skirtingų tipų gama spinduliuotė:

  • trumpi gama spinduliuotės pliūpsniai, trunkantys kelias sekundes;
  • užsitęsęs gama spinduliuotės švytėjimas, kuris gali trukti nuo kelių minučių iki kelių valandų.

Būtent šių reiškinių tyrinėjimui mokslininkai išsiuntė orlaivį ER-2 į 18 km aukštį arčiau audros debesų. Pasak mokslininkų, pirmą kartą jie surinko pačius išsamiausius duomenis apie gama spinduliuotę ir audros debesis.

 

Unikalūs orlaivyje įrengti prietaisai galėjo ištirti gama spinduliuotę audros debesyse elektromagnetinio spektro diapazone, kuriame moderniausi orbitoje esantys palydovai šios spinduliuotės nemato.

Mokslininkų teigimu, jiems pavyko gauti ypač svarbių duomenų apie kai kuriuos gama spinduliuotės pliūpsnius, kurie atsiranda prieš sustiprėjant perkūnijai ir susiformuojant ypač stipriam žaibui. Šio tyrimo dėka mokslininkai galės geriau suprasti ir numatyti perkūnijos sustiprėjimo momentą, kuris padės apsaugoti žmones nuo galingų žaibų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()