Perkūnijos pavojus. Kaip apsaugoti išmaniąją kiemo techniką  (6)

Permainingi šios vasaros orai ir liūtys apgadino kiemuose esantį žmonių turtą, didžiausi nuostoliai – kai lietus ar stiprus vėjas pažeidė išmaniuosius kiemo įrenginius. Ekspertai pataria, kaip apsaugoti nuosavų namų kiemuose sumontuotą išmaniąją techniką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lietuvoje yra itin paplitę vejos robotai, jų priežiūra žmonės geba pasirūpinti vis geriau, tačiau prasidėjus perkūnijai vis dar pamirštama, kad šį įrenginį reikia saugoti, kaip ir bet kurį kitą prie elektros tinklo prijungtą prietaisą“, – kalba draudimo bendrovės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Pasak draudimo bendrovės atstovės, nutiktų blogiausia, jei perkūnijos metu būtumėte toli nuo namų ir nebūtų galimybės atjungti maitinimo jungčių, o trenkus žaibui vejos robotas būtų įkrovimo stotelėje. „Žaibavimo metu elektros laukas gali pasiekti vejapjovės roboto elektros instaliaciją ir taip sugadinti patį besikraunantį robotą. Turėjome atvejų, kai taip buvo pažeistas visa vejos roboto sistema: maitinimo šaltinis, įkrovimo stotelė, vejapjovė ir kontūro laidai“, – pasakoja V. Katilienė.

Draudikė atkreipia dėmesį, kad prasidedant perkūnijai būtinai reikėtų įnešti į garažą ar pastogę ir įkrovimo stotelę atjungti nuo elektros tinklo. „Artėjant stiprioms liūtims su perkūnija, būtina vejos robotą perkelti į saugią vietą, ištraukti įkrovimo stotelės maitinimo kištuką iš sieninio lizdo ir valdymo laido galus atjungti nuo įkrovimo stotelės“, – kalba draudimo bendrovės atstovė.

Be perkūnijos, pasak V. Katilienės, yra pasitaikę atvejų, kai šienavimo vietose po stipraus lietaus susidariusios gilesnės balos vejos robotui tapo tiesiog neįveikiamos.

 

„Jei vandens lygis viršija vejapjovės pjovimo korpusą, vejos robotas gali įstrigti tokioje baloje ir nuo vandens poveikio sugesti. Tokių vietų reikia vengti ir neleisti vejos robotui jomis važiuoti. Geriausia būtų palaukti, kol vanduo įsigers į žemę ar išgaruos“, – sako draudimo bendrovės atstovė.

Mocevičiaus firmos „Ginalas” ekspertai atkreipia dėmesį, kad žmonės turėtų vadovautis robotų naudotojo instrukcijoje nurodytomis taisyklėmis.

„Esant audrai arba pradedant žaibuoti reikia atjungti maitinimo bloką nuo elektros tinklo. Svarbu žinoti, kad siaučiant gamtos stichijoms eksploatuoti vejos robotą yra draudžiama”, – pabrėžia „Ginalo“ specialistai.

 

„Gjensidige” statistika rodo, kad robotai dažniausiai genda dėl elektros įtampos svyravimų.
Pasak V. Katilienės, neretai vejos pjovimo robotus sugadina žaibas arba drėgmė.

Draudimo bendrovės atstovė atkreipia dėmesį, kad vejos robotai yra namų ūkio turto dalis, todėl jiems galioja būsto draudimas. Realių atvejų, kai vejos robotas sugedo dėl perkūnijos, buvo nedaug. Tačiau yra buvę situacijų, kai atbuline eiga iš kiemo išvažiuojantis automobilis užkliudė vejos robotą. Už remontą buvo kompensuota beveik 3 000 eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (6)