Neįtikėtina: atrodo, kad šie paslaptingi akmenys auga, juda ir netgi „gimdo“ palikuonius  (1)

Mažyčiame Rumunijos miestelyje yra daugybė akmenų, kokių nerastumėte niekur kitur, teigia „IFLScience“. Gali atrodyti, kad šie akmenys auga ir juda – tarsi būtų gyvi. Žinomi kaip trovantai (angl. trovants), šie geologiniai stebuklai dar vadinami „gyvosiomis uolienomis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedaug mokslinių tyrimų atlikta apie trovantus, tačiau per daugelį metų keistieji akmenys patraukė daugybės geologų ir turistų dėmesį. Jų galima rasti daugybėje keistų vietų, išsibarsčiusių į šiaurę nuo Rumunijos sostinės Bukarešto.

Manoma, kad trovantai yra smiltainio konkrecijos su kietais išoriniais smėlio sluoksniais. Šios konkrecijos yra kietesnės už aplinkines uolienas, todėl kai aplinkinės minkštesnės uolienos eroduoja, trovantai gali iškilti iš žemės.

Kai ant tokios uolienos lyja lietus, vanduo reaguoja su konkrecijų sudėtyje esančiais mineralais, todėl jos vidus išsiplečia ir uoliena atrodo padidėjusi. Arba gali susidaryti dideli burbuliukų pavidalo dariniai – tarsi uoliena atsivestų palikuonį.

Tačiau tai vyksta labai lėtai – apskaičiuota, kad per 1200 metų uolienos „užauga“ mažiau nei 5 cm.

„Trovantų istorija gana paprasta. Prieš septynis milijonus metų toje vietoje, kur dabar yra akmenų karjeras, buvo upės delta. Šioje deltoje buvo nuosėdų, visų pirma smiltainio ir dumblo, kurias priešistorinė upė kaupė ir nešė iš viso žemyno. Vėliau įvairios mineralinės medžiagos ištirpo tirpaluose, kurie cirkuliavo šiame žvyro ir smėlio baseine.

 

Šios mineralinės medžiagos veikė kaip cementas ir sulipdė įvairias nuosėdų daleles. Šiandien yra įvairios sudėties trovantų. Vieni jų pagaminti iš smiltainio, kiti – iš žvyro. Geologine terminologija kalbant, jie sudaryti iš žvyro ir konglomeratų“, – „Radio Romania International“ sakė vienas iš Builos-Vanturaritos nacionalinio parko valdytojų Florinas Stoikanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)