Kamštelio nuo plastikinio butelio nebenuimsite: Lietuvos vartotojai piktinasi, kad nepatogu, ekspertai jiems atkerta  (1)

Europos Sąjungai visais būdais kovojant su plastiko tarša, tai liečia ne tik strateginius, bet ir labai kasdienius klausimus. Štai vaisvandenius ar mineralinį vandenį perkantys lietuviai jau pastebėjo, kad įprastus plastikinius kamštelius pakeitė pritvirtinti prie butelio. Nors tai patinka ne visiems, ekspertai teigia, kad tai teigiamas pokytis kovojant su šiukšlinimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors pokytis atrodo smulkus, viešojoje erdvėje pro akis jis neprasprūdo.

Tinklaraštininkas Ričardas Savukynas feisbuke piktinosi, kad „Coca-cola“ naujieji kamšteliai yra nesuvokiamai blogi“.

Reakcijos – įvairios

Po šiuo įrašu netruko rastis ir daugiau vartotojų komentarų šiuo klausimu.

„Tas pats ir su sulčių pakelių kamšteliais. Kam reikėjo tobulinti tai, ko nereikia tobulinti?“ – komentavo Arvydas.

Kita vartotoja Asta ironizavo, kad „tuoj ir pirštinės eis poroje ant gumos“.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie pastebėjo, kad pokyčius lėmė įsigaliojusi ES direktyva, kuri įpareigoja gamintojus nuo 2024 m. liepos plastikinius kamštelius tvirtinti prie butelio.

„Kamštelis turi būti neatskiriamas nuo pakuotės, kad būtų sutvarkomas kartu ir tokiu būdu mažinama tarša plastiku“, – komentavo Nerijus.

Butelius su naujaisiais nenuimamais kamšteliais Vokietijoje pastebėjo ir šioje šalyje gyvenanti 15min žurnalistė Eglė Zicari.

„Nenusukamus butelių kamštelius pirmą kartą pamačiau Italijoje prieš porą metų. Būčiau gal nepastebėjusi, nes nei vandens buteliuose, nei kitų gėrimų neperkame, jei ne viešbutyje dalinami buteliukai. Staigi pirma reakcija, kaip turbūt ne vieno, buvo – kas čia per nesąmonė? Prieš tai, aišku, dar pagalvojau, kad nepakankamai stipriai sukau, kad kamštelis nenusiėmė. Vyras paaiškino, jog taip yra dėl naujo reguliavimo, kad kamšteliai nepasimestų. Italijoje atliekos rūšiuojamos toli gražu ne visur ir ne itin kruopščiai, buteliai ant šaligatvio – įprastas vaizdas“, – sakė E.Zicari.

Tokius pačius kamštelius ji pastebėjo ir Vokietijoje – tiesa, ne tik ant butelių, bet ir ant pieno pakelių – tetrapakų.

Pasak E.Zicari, nors didesnių diskusijų šiuo klausimu nė vienoje iš minėtų šalių nebuvo kilę, ji pastebėjo, jog iš tokių butelių nelabai patogu gerti.

„Atsuktų kamštelių žiedas, liekantis ant butelio, laisvai sukiojasi, tad norint iš jo įsipilti vandens tenka prilaikyti. Geriant kamštelis trukdo ne taip stipriai. Kamštelis ant vokiško tetrapako laikosi tvirtai, tad pieno įsipilti galima ir viena ranka“, – pastebėjo ji.

Europos Sąjunga dėl šios direktyvos nusprendė dar 2019 m. gegužę. Tuo metu nutarta, kad kamšteliai turės būti pritvirtinti prie visų iki 3 litrų talpos butelių.

„Iki 2029 m. 90 proc. plastikinių butelių turės būti surenkami rūšiavimui (iki 2025 m. – 77 proc.), nustatant dizaino reikalavimus, pagal kuriuos dangteliai turės būti pritvirtinti prie butelių. Taip pat bus nustatytas tikslas nuo 2025 m. gaminant butelius įmaišyti 25 proc. perdirbto plastiko, o nuo 2030 m. – 30 proc. į visus plastikinius butelius“, – 2019 m. gegužę teigta pranešime spaudai.

 

Pakeisti dizainą taip, kad kamšteliai neatsiskirtų nuo butelio, verslai turi laiko iki 2024 m. liepos, tačiau Lietuvoje verslas su sprendimu jau įsibėgėja.

Bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“ komentavo, kad pokyčius mūsų šalyje ėmė diegti nuo šių metų balandžio – tuo metu pasirodė pirmieji platinami gėrimai „Cappy Ice Fruit“ su pritvirtintais prie buteliuko kamšteliais, sakė įmonės Korporacijos reikalų ir tvarumo vadovė Inga Lungė.

Bendrovei taip pat priklauso „Fanta“, „Sprite“, „Schweppes“, „Fuzetea“, „Neptūnas“ prekių ženklai.

„2023 m. rugsėjį Lietuvoje naujieji kamšteliai pradėti naudoti visame „Coca-Cola“ asortimente. Šį pokytį diktuoja 2024 m. liepos mėnesį įsigaliosiančios Europos Sąjungos taisyklės, susijusios su Vienkartinio plastiko direktyva“, – nurodė I.Lungė.

Pasak atstovės, nuo 2021 m. „Coca-Cola“ sistema, bendradarbiaudama su savo Europos išpilstytojais, įskaitant „Coca-Cola HBC“, palaipsniui pereina prie gamybos linijų ir visoje Europoje pradeda naudoti plastikinius butelius su pritvirtintais kamšteliais.

 

Butelių išpilstytojai 2021 m. pradėjo vykdyti bandomuosius projektus ir atlikti pirmuosius testavimus, o iki 2024 m. termino šią naujovę diegs kiekvienoje rinkoje atskirai.

Bendrovės teigimu, nuo rugsėjo Lietuvoje visų jų platinamų gėrimų kamšteliai palaipsniui bus pakeisti naujais – pritvirtintais kamšteliais.

„Nauji pritvirtinti kamšteliai sukurti taip, kad visos pakuotės dalys būtų kartu, todėl būtų lengviau jas surinkti ir išvengti šiukšlių. Kamšteliai buvo sukurti atlikus išsamius tyrimus su mūsų tiekėjais, įvedant konkrečius parametrus, kad būtų sukurta uždarymo konstrukcija, užtikrinanti teigiamą vartotojų gėrimo patirtį“, – komentavo I.Lungė.

Naujieji kamšteliai yra saugūs naudoti ir labai veiksmingi, tačiau ji nurodė, jog suprantama, kad daugeliui žmonių tai yra didelis pokytis.

Paklausus, kaip vertina naująsias taisykles, I.Lungė sakė, jog tai leis užtikrinti, jog kiekvienas kamštelis grįžtų perdirbimui, o didesnis kamštelių surinkimas prisideda prie mažesnio šiukšlinimo jūrose ir bendruomenėse.

 

„Jei surinksime daugiau kamštelių, ilgainiui galėsime priartėti prie žiedinės kamštelių sistemos. Dėl šio sprendimo ir turėdami veiksmingą bei vartotojams patogią užstato grąžinimo sistemą Lietuvoje galėsime užtikrinti, kad vis daugiau mūsų pakuočių įgytų antrą gyvenimą ir neatsidurtų sąvartynuose“, – sakė atstovė.

Kokias problemas sprendžia?

Tuo metu Žaliosios politikos instituto direktorė projektinei veiklai Ieva Budraitė teigė, kad reguliavimu siekiama, jog kamšteliai nuo butelių būtų neatskiriami tam, kad mažėtų teršalų plastiku kiekis.

„Mano nuomone, toks pokytis tikrai reikalingas. Galbūt Lietuvoje to nepastebime, bet kitose šalyse matant, kokių atliekų randama pajūryje ir apskritai gamtoje, labai dažnai tai būna plastikinių butelių kamšteliai. Reguliavimo tikslas – kad juos būtų sunkiau numesti. Tokiu būdu butelį pristatant į depozito sistemą ar atitinkamus konteinerius ten keliautų ir kamštelis“, – 15min sakė I.Budraitė.

Ji sutiko, kad tam, jog įgyvendintų pokytį, gamintojai turėjo perkonstruoti gamybos linijas, tačiau, ekspertės teigimu, laiko tam pasiruošti užteko.

„Tai nėra neįgyvendinama našta ir kažkokio nepasitenkinimo neturėtų būti“, – pridūrė I.Budraitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Kornelija Mykolaitytė
(7)
(15)
(-8)

Komentarai (1)